Říjen 2004

Josková: Pitínský chtěl, abych jako liška lozila po oponě

Ve Slováckém divadle připravuje režisér J. A. Pitínský Lišku Bystroušku - inscenaci, která je očekávána s velkým zájmem. Není tedy divu, že celé Slovácké divadlo se všemi silami snaží, aby výsledkem práce navázalo na obě předchozí Pitínského režie v Uherském Hradišti – Gazdinu robu a Bratry Karamazovy. Jak setkání s výjimečnou režijní osobností prožívá představitelka hlavní role Jitka Josková?

Pulec se těší na Lišku Bystroušku

Kamil Pulec patří k nejoblíbenějším tvářím Slováckého divadla. Není divu – jeho Samko z Gazdiny roby, Othello, Kolík z Portugálie, Prokop v Šakalích létech a další postavy patří k jistotám všech jmenovaných inscenací. V těchto dnech Kamil Pulec zkouší jednu z hlavních rolí v připravované inscenaci J. A. Pitínského Liška Bystrouška. Co pro něj znamená pracovat s jednou z nejvýraznějších režijních osobností české divadelní režie?

Zavičár: Hrát pod Pitínským je božsky pekelné

Herci Slováckého divadla jsou v těchto dnech na nohou. Po režiích Gazdiny roby a Bratrů Karamazových se do Uherského Hradiště vrátil J. A. Pitínský, aby tentokrát nastudoval známý Těsnohlídkův příběh Liška Bystrouška. Dokáže soubor navázat na oba předchozí úspěchy? V divadle nikdo nepochybuje, že ano. Jedním z nich je i herec Míra Zavičár. Diváci jej znají jako Drobka z komedie Portugálie, Čerta z Bratrů Karamazových, či Jarku Metelku z Rychlých šípů. V Lišce Bystroušce bude hrát Skokana.

Herec Doskočil má další cenu

Po ceně za nejlepší mužský herecký výkon na loňském Festivalu smíchu v Pardubicích míří k herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti Vladimíru Doskočilovi další ocenění. Posluchači Českého rozhlasu a čtenáři Týdeníku Rozhlas označili titulem Hra roku inscenaci Syn, v níž Doskočil vytvořil jednu z hlavních rolí.

Jan Potměšil ve Slováckém divadle

Když před časem do Slováckého divadla přijel oblíbený herec Jan Potměšil v hlavní roli hry Růže pro Algernon, sklidil po skončení představení bouřlivé ovace. Diváci vzdali hold jeho síle, s jakou dokáže bojovat s komplikacemi osudu i jeho přesvědčivému hereckému výkonu. A protože oblíbený herec vytvořil před časem i hlavní roli ve hře Pekař Jan Marhoul v Klicperově divadle v Hradci Králové, rozhodli se uherskohradišťští divadelníci, že jej do Slováckého divadla opět pozvou.

Rychlé šípy slaví čtvrté narozeniny

4. října 2000 měla ve Slováckém divadle premiéru komedie Rychlé šípy režiséra Roberta Bellana. V den premiéry ještě nikdo z diváků netušil, že je přítomen zrodu nejúspěšnější komedie Slováckého divadla všech dob. Do dnešního dne mají Rychlé šípy za sebou okolo 190 představení, po Novém roce je čeká slavnostní dvoustá repríza. Co všechno se za čtyři roky uvádění komedie událo?