Leden 2010

Rychlé šípy mimořádně pro Haiti

Katastrofická situace na Haiti otřásla i Slováckým divadlem a rozhodlo se, že uspořádá mimořádné představení komedie Rychlé šípy. Jeho výtěžek poputuje na pomoc postižené oblasti. Speciální Rychlé šípy se budou hrát v úterý 9. února ve Slováckém divadle, začátek představení je v 19.00 hodin a vstupenky se začnou prodávat od úterý 2. února.

Jaký byl ples Slováckého divadla?

Herci už získali ceny, taneční parket osiřel, tombola je rozdána. XXIV. Divadelní ples totiž v brzkých hodinách nedělního rána skončil. Večer dostál vysoce nasazené laťce posledních let a několik stovek plesajících návštěvníků si přišlo na své. Jak viděl ples šéfredaktor Deníku Martin Nevyjel? Podívejte se zde.

http://slovacky.denik.cz/kultura_region/divadelni-ples-herecky-delaly-modelky-porota-rozda.html

Recenze pro Český rozhlas Vltava – Colin Higgins: Harold a Maude

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti připravilo jako první premiéru v roce 2010 inscenaci hry Colina Higginse Harold a Maude. Hlavní roli v ní vytvořila legenda českého divadla a filmu Květa Fialová, která si spolupráci s hradišťským souborem přála jako dárek k nedávným osmdesátým narozeninám. Premiéru inscenace navštívil a následující recenzi připravil David Kroča.

Igor Stránský: Díky Květě Fialové vím, jak voní sníh

Harold je mladý muž, který si neví rady se životem a Maude je osmdesátiletá hraběnka, jež si umí každý den prožít naplno. Co všechno spolu může neobvyklá dvojice zažít a jak nečekaně její příběh skončí, o tom vypráví komedie Harold a Maude. Ve Slováckém divadle ji nastudoval režisér Igor Stránský a v sobotu uvedl v premiéře s Josefem Kubáníkem a Květou Fialovou v hlavních rolích. „Paní Fialová je velká osobnost českého divadelnictví a pro nás, kteří jsme s ní měli tu čest spolupracovat, to byla obrovská škola," říká režisér Stránský v následujícím rozhovoru.

Rozhovor uveřejnila MF DNES 26. ledna.

Inscenací roku je komedie Tenor na roztrhání

Pavlína Vašková a Martin Vrtáček - to jsou jména herců, kteří se stali nejpopulárnějšími osobnostmi Slováckého divadla za rok 2009. Diváci zároveň jednoznačně rozhodli, že nejlepší inscenací roku 2009 je bláznivá komedie Tenor na roztrhání režiséra Roberta Bellana. Výsledky ankety Slovácký Oskar oznámil ředitel divadla Igor Stránský v sobotu na XXIV. Divadelním plese.

Jak se cítili herci pár minut před premiérou?

Harold a Maude dojímají od soboty 16. ledna stovky diváků. U slavnostní premiéry byla i Lea Surovcová z České televize a 90 minut před samotným zahájením vyzpovídala oba hlavní protagonisty. Záznam pořadu najdete zde, komedii Harold a Maude je věnován čas od cca 18. minuty. http://www.ct24.cz/vysilani/2010/01/17/310281381930116-06:32-kultura-v-regionech/

Josef Kubáník: Připadám si jako Lenin

Josef Kubáník, jeden z hlavních protagonistů hry Harold a Maude, která bude mít ve Slováckém divadle v sobotu premiéru, očima své herecké kolegyně a kamarádky Jitky Joskové. I tak by se dal nazvat netradiční rozhovor, v němž tento herec a divadelní mluvčí vzpomíná na období svých studentských let na Zlínské škole umění, přibližuje peripetie práce kontaktní osoby s médii a dává nahlédnout také do soukromí divadelní divy Květy Fialové.

Rozhovor uveřejnil Deník 13. ledna.

Kdo dostane Oskara?

Milovníci plesového veselí se mohou i letos těšit na Divadelní ples Slováckého divadla, v pořadí už XXIV. „Divadelní ples tradičně patří k nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším akcím plesové sezóny. A protože si to uvědomujeme, snažíme se divákům připravit každý rok plno překvapení. Letos tomu nebude jinak," říká ředitel Slováckého divadla Igor Stránský. Co si tedy divadelníci na předposlední lednovou sobotu připravili?

Květa Fialová: V Hradišti je každé představení bohoslužba

Byla označena nejkrásnější českou herečkou minulého století. Když jde po ulici, lidé ji zastavují, fotografují se s ní, ale někteří si na ni chtějí jen sáhnout, protože věří, že přináší štěstí. Nezřídka se stane, že se diváci v její přítomnosti rozpláčou. Řeč je o herečce s neuvěřitelným charisma - Květě Fialové. Její umění mohou od soboty obdivovat i diváci Slováckého divadla. Právě do něj se zamilovala natolik, že si, jak sama říká, dala dárek k osmdesátým narozeninám v podobě postavy svérázné hraběnky Maude ve hře Colina Higginse Harold a Maude. „Maude a já jsme jedna bytost. Ona má v sobě svobodu, je absolutně vyrovnaná se vším, co ji potkalo a žije naplno. A já taky," říká před mimořádně očekávanou a už několik měsíců beznadějně vyprodanou premiérou Květa Fialová.

Rozhovor uveřejnila MF DNES 16. ledna.

Stránky