Květen 2010

Jiří Hejcman: „Bambiland provokuje“

Hereckými výkony v posledních měsících vyniká například v muzikálu Donaha!, v komedii Adéla ještě nevečeřela nebo v tragédii Emilia Galotti. Ve všech těchto inscenacích, jež má na repertoáru Slovácké divadlo v Uherském Hradišti, představuje mladý herec Jiří Hejcman konkrétní postavy. To však neplatí o Bambilandu, netradiční novince, kterou se souborem nastudoval režisér Jiří Honzírek a ve které vystupují neutrální osoby. „Jsem přesvědčený, že si Bambiland své publikum najde," věří Hejcman.
-
Rozhovor uveřejnila MF Dnes 24. května.

Recenze: Cikáni z Hradiště v první lize české činohry

Nečekal jsem bosého Máchu na polní pěšince. Neviděl jsem ho vykračovat si a pískat sladkobolný nápěv na cestě do Benátek. Ale! Po více než sto padesáti letech ho podél kopřiv doběhl Jan Antonín Pitínský a soubor Slováckého divadla z Uherského Hradiště, jeho nápěv si vypůjčili a dnes večer do sálu Moravského divadla odkřičeli zběsile strhující představení. Jevištní adaptace Máchova posmrtně vydaného románu Cikáni se pro mě stala jedním z vrcholů letošního festivalu.

Recenze Matyáše Dlaba byla uveřejněna 20. 5. na divadelním serveru Rozrazil po našem vystoupení na festivalu Divadelní Flora v Olomouci.

Upozornění pro předplatitele skupiny A

Upozorňujeme předplatitele skupiny A, kteří využívají svozový autobus Huštěnovice-Babice, že v sobotu 8. 5. 2010 bude odjezd autobusu o půl hodiny posunut. Z Huštěnovic se pojede v 18.00 a z Babic v 18.10 hodin. Mezi Huštěnovicemi a Starým Městem bude totiž kvůli tradičním motocyklovým závodům silnice uzavřena a divadelní svozový autobus musí proto jet jinou cestou.
Děkujeme za pochopení.

Vyprodáno už deset let!

Už se to blíží! V úterý 1. června začne předprodej na Buchlovské divadelní léto, kde se opět budou hrát legendární Rychlé šípy spolu s komedií Naši furianti. Prvně jmenovaná hra je už divadelní klasikou, jež na podzim oslaví neuvěřitelné 10. narozeniny. Jana Fuksová z týdeníku Sedmička se na populární komedii podívala jinak - pohledem těch, kteří jsou v zákulisí. Co se dozvěděla? Klikněte na následující odkaz a budete to vědět také.

http://www.sedmicka.cz/uherske-hradiste-stare-mesto-kunovice/clanek?id=169260

Recenze: Černé paruky v Perském zálivu

Dramatický opus Bambiland kontroverzní rakouské literátky Elfriede Jelinek (1946) vznikal jako reakce na spojeneckou invazi do Iráku, a to souběžně s ní, přičemž její postoj k vojenské akci je krajně odmítavý. Komplikovaný text s jakýmsi kolektivním mluvčím (dialogické situace v této hře neexistují) se vztahuje i k předchozímu konfliktu v Perském zálivu, operaci Pouštní bouře, textem navíc prostupují pasáže z antické válečné tragédie z prakticky totožné lokality, Aischylových Peršanů (text vznikl 471 před Kristem). Bambiland nese vročení 2003 a rok poté obdržela Jelinek Nobelovu cenu za literaturu. Nesnadný text, v němž se přelévají postoje civilistů trpících konfliktem po úvahy válečných stratégů, představil v české premiéře režisér Jiří Honzírek se souborem Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Recenze Jana Kerbra byla uveřejněna v Divadelních novinách.

Blíží se 50. repríza muzikálu Adéla ještě nevečeřela

Velký uherskohradišťský hit Adéla ještě nevečeřela se v pátek 28. května dočká jubilejní 50. reprízy. V celé historii Slováckého divadla je mezi muzikály co do počtu repríz úspěšnější jen Donaha!. Oba tituly mají ale mnoho společného. Vznikly na motivy slavných filmů, je pod nimi podepsaný téměř shodný inscenační tým v čele s režisérem Radkem Balašem a hlavní role hraje Tomáš Šulaj.

Co se děje, když prší láska

Od listopadu uvádí Slovácké divadlo slavný příběh Obchodník s deštěm Richarda Nashe. Diváci jsou nadšení. „Je to taková krása, že předčí i slavný film. Děkuji, že jsem se mohla vrátit do časů lásky," napsala hercům dojatá Marie Veselá z Uherského Ostrohu a mnozí další jí dávají zapravdu. I to byl důvod, proč se ve Slováckém divadle rozhodli pro mimořádnou reprízu slavného příběhu o ošklivém káčátku proměněném v labuť. Proběhne dnes 19. května od 19.00 hodin.

25. repríza Agatománie!

V úterý 18. května v 18.00 hodin to bude už popětadvacáté, co se na Malé scéně Slováckého divadla představí inscenace hry Agatománie Arnošta Goldflama. Jejím režisérem je David Vacke. Hlavní role si doslova užívají Irena Vacková a Klára Brtníková. „Ve dvou monodramatech Arnošta Goldflama probíhají osudy dvou naprosto odlišných žen, které byly nechtěnou souhrou náhod protnuty. Obě ženy vypráví tentýž příběh, avšak každá tak, jak je vlastní jejímu naturelu a životnímu stylu, říká dramaturgyně inscenace Hana Hložková.

Stránky