Duben 2011

Diváci viděli Thálii a dozvěděli se o nové hře pro Květu Fialovou

„Bez vás bych tady nebyla. Ani jeden herec by nebyl, nebýt diváků. Děkuji, že máte Slovácké divadlo tak ráda, jako já.“ To jsou slova Květy Fialové, která pronesla k ve stoje aplaudujícímu publiku po skončení poslední reprízy komedie Harold a Maude ve Slováckém divadle. Byla mimořádná. Legendární česká herečka se totiž poprvé představila s Cenou Thálie, kterou za obdivuhodné ztvárnění osmdesátileté hraběnky Maude získala.

Bambiland byl nominován na cenu Marka Ravenhila 2011

Ač nás od derniéry Bambilandu režiséra Jiřího Honzírka ve Slováckém divadle dělí již několik měsíců, inscenace byla Festivalovou radou Centra současné dramatiky v Praze nominována do užšího výběru na Cenu M. Ravenhila, jejíž vyhlášení proběhlo v pátek 15. dubna. Ocenění, nad nímž převzal záštitu slavný britský herec a dramatik osobně, a které se letos uskutečnilo poprvé, směřuje k podpoře inscenování současné světové i domácí dramatiky u nás. Slovácké divadlo se i touto nominací zařadilo mezi několik českých scén, jejichž dramaturgie se vydává cestou objevování a nekonvenčních experimentů divadla aktuálních témat.

Josef Kubáník: Z čertů jsem měl strach a koktal jsem z nich

„Není to jen hra pro děti, vždyť čerta v těle má každý. A někdy je dobré s ním bojovat,“ říká herec Josef Kubáník, který ztvárnil dvojroli v komedii Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Léty prověřenou komedii z pera Jana Drdy hrají ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Nazkoušel ji režisér Igor Stránský a jedna z hlavních rolí připadla právě Josefu Kubáníkovi, který hraje čerta Ichthuriela alias vesnického faráře Ignáce Loulu.

Rozhovor Jany Máčalové uveřejnila MF DNES 7. dubna.

Divadlo je rozděleno: herci proti herečkám

Něco takového se ve Slováckém divadle stalo poprvé. Herecký soubor se rozdělil na herečky a jejich mužské protějšky. Proč? Žádná senzace na obzoru není. To jen dva týmy začaly připravovat nové inscenace. Tou první jsou výsostně pánští Hráči v režii Roberta Bellana, čistě ženskou společností je obklopen režisér Igor Stránský. Ten začal zkoušet drama Dům Bernardy Alby.

Igor Stránský: Thálie je třešničkou na pětiposchoďovém dortu.

Dnes ve Slováckém divadle publiku ukážeme Cenu Thálie. Stane se tak po další repríze komedie Harold a Maude. Kromě oceněné Květy Fialové u toho budou i další kolegové i režisér inscenace Igor Stránský. Právě on byl u toho, když se před několika týdny v Národním divadle prestižní ocenění udělovala. Jak na napínavé chvíle vzpomíná?

Přijďte na autogramiádu Květy Fialové s Thálií

Od poslední březnové soboty se uherskohradišťské divadlo chlubí už druhou Cenou Thálie. Získala ji jednaosmdesátiletá Květa Fialová za obdivuhodné ztvárnění hraběnky Maude v komedii Harold a Maude. V úterý, při další repríze veleúspěšného slováckého titulu, divadelníci prestižní trofej publiku představí. A nezůstane jen u toho.

Odpolední káva s Igorem Stránským, ředitelem Slováckého divadla

Z dnešního rozhovoru se dozvíte mnohé o člověku, o němž (jak jste si možná mysleli) všechno víte. V první otázce Libora Vodičky je řeč o blížícím se životním jubileu našeho ředitele a režiséra Igora Stránského. Dneškem se ono jubileum stalo současným. Přejme oslavenci výbornou kondici tělesnou i duševní, životní pohodu a naplnění jeho myšlenek, představ a plánů...

Videoreportáž Televize Slovácko z generálky Dalskabátů

Natáčecí tým Televize Slovácko byl přítomen i na jedné z generálek pohádkové komedie Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Mezi záběry z jeviště se s kamerou poptával i v zákulisí. Ke své postavě se vysloví JUDr. Ichthuriel alias Josef Kubáník, Marijána Plajznerová neboli Irena Vacková a k celé inscenaci (i k tomu, proč se k ní po 28 letech opět vrátil) její režisér Igor Stránský. V úvodu vás však redaktorka Šárka Hánová provede množstvím postav, jež se v inscenaci objevují a pomůže vám se v nich zorientovat.

Stránky