Prosinec 2011

Jaký byl rok 2011 ve Slováckém divadle?

Slovácké divadlo má za sebou jeden z nejúspěšnějších roků poslední doby. Dařilo se hercům i inscenacím. Monika Horká získala cenu na festivalu České divadlo za nejlepší ženský herecký výkon - předvedla jej v komedii Bůh masakru. V březnu se divadelníci a s nimi i stovky tisíc televizních diváků radovali opět. Přímo v Národním divadle bylo představitelce Maude z černé komedie Harold a Maude Květě Fialové uděleno nejvyšší herecké ocenění - Cena Thálie. „Slovácké divadlo je mým divadlem Národním,“ nechala se slyšet na jevišti Zlaté kapličky dvaaosmdesátiletá herecká legenda. Bylo toho ale víc…

Silvestr ve Slováckém divadle už po dvaadvacáté!

Už dvacátý druhý rok patří k nejatraktivnějším a tedy i k nejrychleji vyprodaným titulům, během nějž je dovoleno téměř všechno a herci tohoto privilegia patřičně využívají. Řeč je o silvestrovském představení Slováckého divadla. Letos volba padla na komedii Penzion pro svobodné pány a divadelníci slibují, že publikum se ani chvíli nebude nudit.

Vánoce jsou tady. Co si přejí herci od Ježíška?

Nejkrásnější svátky v roce klepou na dveře. Cukroví je upečeno, stromeček připravený, dárky zabalené. Dostane ale každý to, co si přeje? „Já po ničem netoužím,“ svěřila se herečka Slováckého divadla Klára Vojtková. „Mám ideálního manžela, jsme zdraví a hraji ve vysněném divadle,“ říká. Její kolegové ale svá tajná přání mají. Jaká?

Jaké bylo setkání s Václavem Havlem

I druhý den státního smutku jsou ve foyer Slováckého divadla vystaveny kondolenční listiny, zrušili jsme také dnešní reprízu komedie Konkurz podle Grönholma. Poetickou mozaiku ze života Denní dům, noční dům hrát budeme. Před představením vystoupí ředitel divadla Igor Stránský, aby vzpomněl na Václava Havla a požádal diváky o minutu ticha. Pro vás, kteří si chcete zavzpomínat, přinášíme text uveřejněný v MF DNES o prázdninách 2007, kdy se divadelníci Slováckého divadla s panem prezidentem sešli.

http://www.slovackedivadlo.cz/novinka/herci-slovackeho-divadla-se-na-tajne-schuzce-setkali-havlem

Slovácké divadlo dnes zve na komponovaný večer k uctění památky Václava Havla

Slovácké divadlo se rozhodlo uctít památku zesnulého prezidenta Václava Havla. Dnes, první den státního smutku, nebude uvádět další reprízu muzikálu Donaha!, divadlo ale zůstane otevřené. „Pro zájemce uspořádáme vzpomínkový večer,“ potvrdil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

Za Václavem Havlem

To „čapkovsky“ vánoční úmrtí ještě posiluje bolest, kterou cítíme od neděle 18. prosince 2011. Bolest z odchodu, ze ztráty. A obava, že i ten odchod je symbolickým a že s ním odchází celá „jeho“ epocha. Kmitlo nám mnohokrát v posledních hodinách, že ta „Havlova“ byla v našich životech z těch nejnadějnějších a nejsvobodnějších, a že nikdy před tím a už ani potom, nebyl každý nový den spojován s tolika záchvěvy radostného očekávání.
„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ 
Spolu s ním jsme si to nějaký čas říkali a dlouho tomu chtěli věřit. Mnozí si to udrželi podnes, ale už o tom raději nemluví. Pro mnohé se to stalo frází, někteří z nich pak z toho skutečnou frázi udělali. A jsou i tací, kdo říkají, že to je od samého začátku hloupost, anebo slabost. I smích můžeme slyšet. Připomíná nám to, mimo jiné: jestliže si některé hodnoty přestaneme vážit, nebudeme již nadále ctít její cenu, její váhu, její postavení v životě, přestane platit. S pádem ceny přestane být sama platidlem (kolik lidí zaplatilo svobodou, zdravím, životem!?) - a zmizí z našeho života... Za co nám stojí dnes pravda a láska?
Odešel Václav Havel.
Nenechme odejít „jeho“ epochu.

Slovácké divadlo

Přečtěte si také:
http://www.slovackedivadlo.cz/obsah/vecer-vzpominek-na-vaclava-havla

Stránky