Leden 2012

Pavlína Hejcmanová: Pitínský je pracovitý rošťák

V muzikálu Cikáni jdou do nebe hraje osudovou ženu hlavního hrdiny, krásnou, hrdou Radu. V pohádkové komedii Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert zase oddanou a milující kovářku. Zdálo by se, že Pavlína Hejcmanová je předurčena ke kladným postavám. Nyní všem možná vyrazí dech. V připravované novince režiséra Pitínského Kalibův zločin bude hrát tu největší potvoru celé hry. „Už se těším na reakce diváků a hlavně divaček,“ usmívá se osmadvacetiletá herečka.

Jitka Josková: „Bude to krutý a drsný příběh“

O Jitce Joskové se dá říct, že je dvorní herečka režiséra J. A. Pitínského. Má být nač pyšná. Zmiňovaný tvůrce patří k absolutní divadelní špičce v České republice a v těchto dnech finišuje s inscenací Kalibův zločin. Slovácké divadlo ji v premiéře uvede už tuto sobotu a Jitka Josková bude hrát jednu z hlavních rolí.

Blíží se divadelní ples!

Pokaždé je velkolepý, vždycky je plný překvapení a je obtížné se na něj vůbec dostat. I takovými přívlastky se pyšní každoroční divadelní ples. Letos proběhne v uherskohradišťském Klubu kultury v sobotu 11. února a i tentokrát se budou dít velké věci.

Cikáni se nebudou tři čtvrtě roku hrát

Viděli jste muzikál Cikáni jdou do nebe a těšíte se, že si je vychutnáte znovu? Máte poslední tři šance. Velký příběh zloděje koní Lujka Zobara ve strhujícím podání Petra Čagánka i nenapravitelného Buči v provedení Tomáše Šulaje (byl nominovaný na Cenu Thálie), bude Slovácké divadlo uvádět pouze do března. Pak na tři čtvrtě roku z repertoáru zmizí. Proč?

Dramaturgyně Iva Šulajová o inscenaci Kalibův zločin

"V moderní společnosti se mýtus, že domácí násilí „je ryze soukromá věc a nikomu do toho nic není“, začal bořit až v sedmdesátých letech minulého století. Přispěla k tomu bohužel až medializace některých krutých důsledků domácího násilí, která vyvolala vlnu zájmu v podobě talk show, filmů, ale i legislativních návrhů týkajících se tohoto problému. V České republice se otevřeně začalo o domácím násilí diskutovat až ve 2. pol. devadesátých let 20. století, kdy neziskové organizace jako Bílý kruh bezpečí zaznamenaly zvýšený počet klientů, jichž se problém domácího násilí týkal," píše ve svém Slově dramaturga Iva Šulajová. Více o vzniku románu, jeho autorovi, něco ze současné statistiky k tématu domácí násilí a také více o ději samém si přečtěte po kliknutí na
http://www.slovackedivadlo.cz/inscenace/kalibuv-zlocin
.

Schyluje se ke Kalibově zločinu

Zatím se o novince režiséra J. A. Pitínského jen šeptá. Kalibův zločin vypráví silný příběh muže, jehož nerovný – a ze strany o mnoho let mladší nevěsty i vypočítavý – sňatek a následné intriky tchýně postupně dovedou až k tragickému konci. Je napínavým rodinným dramatem.a představí se v něm patnáctka uherskohradišťských herců. Nechybí mezi nimi ani Jitka Josková. Jak se jí s jednou z největších režijních osobností J. A. Pitínským spolupracuje tentokrát?

Očekáváme 8000. předplatitele!

Loni to byla událost, o které se hodně mluvilo. I když Slovácké divadlo působí v nejmenším městě, které vlastní stálou profesionální scénu, pyšní se neuvěřitelnými 8000 předplatiteli. Dnes je už i toto minulostí. Prodej předplatného na letošní rok byl kvůli velkému zájmu prodloužen až do konce ledna a osmitisící předplatitel klepe na dveře už nyní. Divadelníci se navíc rozhodli, že jej odmění.

Lístky nejsou. Co teď?

Stalo se přesně to, co divadelníci předpokládali. Po premiéře tragikomedie Oskar a růžová paní se v divadle rozdrnčely telefony a většina z nich měla společného jmenovatele. „Chtěli bychom vidět novinku Oskar a růžová paní. Na kdy máte vstupenky?“ Odpověď asi mnoho lidí nepotěšila. „Všechny dostupné reprízy jsou vyprodané, nejbližší možný termín bude pravděpodobně na konci dubna,“ zní nejčastější odpověď. Co s tím?

Josef Kubáník: Oskar a růžová paní je příběh o valčíku vloček a o lásce

„Jmenuju se Oskar, zapálil jsem kočku, psa, náš dům a dokonce jsem ugriloval červený rybičky,“ tak začíná příběh Oskara a jeho strážného anděla, babi Růženky. Jedna z nejočekávanějších inscenací Slováckého divadla měla premiéru v sobotu v režii Zoji Mikotové. Hlavní roli nemocného chlapce vytvořil Josef Kubáník, vedle něj se představila Květa Fialová. „Řekli jsme si, že je nám spolu na jevišti dobře a začali jsme hledat něco dalšího,“ vzpomíná herec na chvíle, kdy se s legendární dvaaosmdesátiletou herečkou rozhodli pro nastudování nové hry.

Rozhovor s Josefem Kubáníkem zveřejnil Deník v pátek 6. ledna.

Stránky