Březen 2012

Alžběta Kynclová: Syna hraní divadla baví, bohužel

V pátek diváky čeká mimořádná repríza muzikálu Donaha!(Malá poznámka pro ty, kterých se týká: původně bylo v tento den na programu drama Dům Bernardy Alby, pokud jste to zatím neudělali, vyměňte nebo vraťte vstupenky na "Albu" ještě před pátečním večerem v pokladně divadla.) Blíží se ke stovce, je ověšený cenami včetně Thálie, ale pozoruhodná je ještě jedna věc. Před sedmi lety, kdy vznikal, v něm vytvořil jednu z rolí herec Jaroslav Kyncl. Zhruba po roce, když do Slováckého divadla nastoupila jeho dcera Alžběta, se do něj zapojila i ona a nyní v hlavní dětské roli exceluje i její syn David. Jaké to je? A co říká na možnost, že by se z něj stal herec? I na to odpovídá v následujícím rozhovoru a David jí zdárně sekunduje.

Povedlo se! Překonali jsme vlastní rekord

Časopis Týden uveřejnil před koncem loňského roku rozsáhlý text o stavu českých divadel. Zajímal se mimo jiné i o počty předplatitelů. Výsledek? Potvrdilo se to, co si divadelníci z Uherského Hradiště zatím jen mysleli. Z mapovaných souborů na tom byli s více jak 8000 předplatiteli úplně nejlépe. Jen pro srovnání – například pražské Divadlo na Vinohradech registrovalo 1500 předplatitelů, brněnské Národní divadlo 4373. To ovšem nikdo netušil, že v Uherském Hradišti se rodí další rekord. Ten byl potvrzený minulý týden. Slovácké divadlo překonalo v předplatitelích samo sebe a oznámilo, že letos do něj přichází ještě více předplatitelů než loni - 8042!

Slovácké divadlo v České televizi

Trhák – tak označili tvůrci pořadu Divadlo žije uherskohradišťský Kalibův zločin, jenž měl premiéru na začátku února v režii Jana Antonína Pitínského a o kterém natočili obsáhlou reportáž. Nezůstalo však jen u ní. Velký prostor dostala také Eva Jiřikovská jakožto tvář českého divadla. Ti, jimž vysílání pořadu uniklo, se na něj mohou podívat i zde:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095352674-divadlo/312295350100003/

Dorazí do Slováckého divadla Jiří Suchý? A Eva Pilarová?

„Vážený pane Suchý, byl bych moc rád, kdybyste v druhé polovině dubna navštívil Slovácké divadlo,“ tak začíná dopis, jenž minulý týden odeslal do Prahy ředitel a režisér Igor Stránský. Proč slavnou semaforskou legendu do Uherského Hradiště láká? „Do premiéry muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, jehož autorem je právě Jiří Suchý, zbývá měsíc a protože věřím, že to bude povedená věc, chtěl bych, aby u všeho pan Suchý byl,“ vysvětluje ředitel divadla Igor Stránský, jenž se stal také režisérem novinky.

Na jevišti tatínek, dcera a teď i vnuk!

Herec Jaroslav Kyncl byl nepřehlédnutelnou postavou Slováckého divadla. Vždy usměvavý, ochotný, zvesela odpovídající na pozdravy. Málokoho tak překvapil fakt, že se po jeho šlépějích vydala i dcera Alžběta, jež je v angažmá uherskohradišťského divadla už sedmým rokem. Ovšem nečekaně se k ní přidal i její syn David. Diváci jej mohou vidět už příští pátek v mimořádné repríze muzikálu Donaha!.

Obraz jako zkouška charakterů a pevnosti vztahů

V sobotu 31. března bude na Malé scéně SD hostovat brněnský soubor Buranteatr s inscenací Obraz. Jedná se o jednu z divácky nejúspěšnějších inscenací mladého brněnského nezávislého divadla, které se již několikátou sezónu drží na špici českých činoherních divadel, o čemž svědčí opakované nominace na „divadlo roku“ v soutěži divadelních kritiků Cena Nadace Alfréda Radoka (v letošním roce se „Burani“ umístili společně s Divadlem v Dlouhé na třetí pozici).

Pitínský: Vojta Kaliba může být jako Jób

„Bodejť by se Pitínskému nepracovalo v Uherském Hradišti dobře; s hereckým souborem, jaký u nás v kvalitě nemá obdobu,“ to jsou slova recenzenta J. P. Kříže, která napsal po zhlédnutí poslední uherskohradišťské novinky Kalibův zločin. A přidávají se k němu další. Před týdnem představení navštívila pětice respektovaných kritiků, Česká televize o inscenaci natočila velkou reportáž a se zájmem se začínají ozývat i divadelní festivaly. „Soubor je jedinečný, sdružený, vykotlaný, pevný jako starý zub, má skrytou sílu staré tváře,“ raduje se z úspěchu režisér Jan Antonín Pitínský.

Výtvarnice Eva Jiřikovská je velký patriot

Eva Jiřikovská je autorkou plakátů Slováckého divadla, ale také scénografkou i návrhářkou kostýmů. V poslední době se o ní začíná hodně mluvit jakožto o jedné z nejzajímavějších osobností svého oboru. Česká televize o ní dokonce natočila medailon a zítra (v sobotu) před polednem jej uvede na obrazovkách ČT2 v pořadu Divadlo žije. „Pro mě není naše divadlo instituce, kam chodím do práce, pro mě je to domov,“ říká o uherskohradišťské scéně.

Stránky