Květen 2012

Denní dům, noční dům naposledy

„Musím se Vám přiznat, že jsem byla před představením velmi nervózní. S napětím jsem čekala, jaké to bude,“ to jsou slova nejslavnější polské spisovatelky současnosti Olgy Tokarzcuk, která napsala divadelníkům uherskohradišťské scény dopis poté, co navštívila inscenaci Denní dům noční dům. Jak byla spokojená? „Byl to pro mě zážitek,“ vysekla tvůrcům poklonu. Kdo z diváků příběhy jedné zapomenuté vesnice neviděl, má poslední šanci. Uznávaná inscenace bude v Uherském Hradišti uvedena naposledy.

Nová komedie vstupuje do závěrečné fáze příprav

Sotva jsme pár dní vydechli po premiéře muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, pustili jsme se do další inscenace – Wildeovy slavné konverzační komedie Jak důležité je mít Filipa. Novinkou této klasické stálice na repertoáru českých divadel je překlad Pavla Dominika, který právě ve Slováckém divadle, v režii Igora Stránského, bude mít 16. června 2012 svou premiéru.

Vstupenky na Finální smršť rychle mizí

Už za necelý měsíc vypukne ve Slováckém divadle smršť legrace, dojetí i obdivu. Uherskohradišťští divadelníci podruhé v historii uspořádali akci nazvanou Finální smršť, během které odehrají jedenáct představení nejatraktivnějších titulů. Ta nejobdivnější zpráva nakonec – většina ze 4000 vstupenek je vyprodána. Ne však všechny a proto přinášíme cenné informace z pokladny divadla...

Kdyby tisíc režisérů…

Muzikálu Kdyby tisíc klarinetů se velmi daří. Minulý týden o něm Česká televize točila další reportáž, Slovácké divadlo navštívili kolegové z Divadla pod Palmovkou, aby se o jeho úspěchu před pražským uvedením přesvědčili na vlastní oči a do konce sezóny není volný jediný lístek. Před premiérou však herci i režisér Igor Stránský zažívali kvůli mimořádné náročnosti krušné časy. Napínavé okamžiky zachytil i Jan Čada pro informační server Zlin.cz, když po jedné z posledních zkoušek položil několik otázek režisérovi a řediteli Slováckého divadla. Klikněte na Kdyby tisíc režisérů...aneb jak přijmou diváci "Klarinety"?

S Jiřím Suchým o Klarinetech i o současném Semaforu

Byl to první opravdu jarní den v polovině března, sluníčko už mělo sílu a dávalo o sobě znát, když jsme využili pozvání Jiřího Suchého, nasedli do auta a za pár hodin už seděli v hale střešovické vily principála divadla Semafor, s výhledem do zahrady a na dejvické činžáky. Potřebovali jsme domluvit s Jiřím Suchým výstavu grafik ve Slováckém divadle, pozvat ho na premiéru Klarinetů a především pak probrat některé detaily tohoto specifického divadla písniček, které jeho autor důsledně nazývá „leporelem“. Ten nahraný úryvek našeho setkání nevydá na plnohodnotný rozhovor, ale pár zlomků z našeho dialogu nabízíme čtenářům, jako ochutnávku z jedné příjemné návštěvy. Záměrně přitom Suchého řeč necháváme v původní hovorové podobě, aby i na vás dýchla plná autenticita...

Uznávaný fotograf pořizuje fotoreportáž ze zkoušek Višňového sadu

Filipu Fojtíkovi z Blatnice pod svatým Antonínkem je právě v těchto dnech rovných dvacet let. I přes své mládí má na svém kontě několik výrazných úspěchů na poli fotografování. Že je jeho pohled skutečně výjimečný, dokazuje i fakt, že v posledních dvou letech si vždy odvezl ocenění z prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo. Jeho talentu si všimli i ve Slováckém divadle. Filip Fojtík bude fotit průběh zkoušení nově vznikající inscenace Višňový sad v režii Oxany Smilkové. Více si můžete přečíst zde: Slovácké divadlo fotí držitel Czech Press Photo junior.
(Fotografie ze zákulisí Slováckého divadla od Filipa Fojtíka jsou k vidění na našem facebooku.)

Šárka Bellanová: Od kostýmů slavných muzikálů či kultovních „Šípáků“ až k maskám mimozemšťanů

Na první pohled sympatická, elegantní, svěží a oplývající vkusně a odvážně tónovanými barvami. Výtvarnou profesi zkrátka nezapře, pokoru a lásku k divadlu také ne. Loňský kalendářní rok znamenal pro výtvarnici a vlásenkářku Šárku Bellanovou půlkulaté profesní jubileum ve Slováckém divadle, v tom letošním se začátkem jara přidalo i významné jubileum životní. Jaká byla její cesta k divadlu, co na něm má nejraději a jaké to je, když do divadla „dělá“ takřka celá rodina? Přečtěte si celý rozhovor...

Igor Stránský: Jsem na své herce pyšný

Během našeho rozhovoru zazvonil řediteli Slováckého divadla Igoru Stránskému několikrát mobil. „Děkuji za nabídku, rád bych s vámi spolupracoval, ale máme teď v souboru plno. Pokud by se něco uvolnilo, dal bych vědět,“ odpovídal trpělivě a bylo vidět, jak nerad zájemce odmítá. „To řeším denně. Je spousta herců, režisérů, kteří by k nám do divadla chtěli do angažmá,“ říká. I tak se pozná úspěšný ředitel úspěšného divadla.

CD Oskar a růžová paní

Dnes je to právě 14 dnů, kdy bylo na prknech Slováckého divadla pokřtěno speciální CD, na kterém diváci naleznou záznam premiéry inscenace Oskar a růžová paní. Výtěžek z prodeje půjde Nadaci Šance při dětské onkologii a hematologii v Olomouci a divadelníci se radují, že je o ně velký zájem. U křtu nechyběl ani štáb televize Slovácko. Podívejte se, co natočil.

http://www.youtube.com/watch?v=rJDswDDPY-g&feature=g-user-u

Stránky