Září 2012

Rozhovor: O divadle „řečí čísel“

Divadlo divadlem nedělají jenom ti, které je možné vidět na jevišti. Přinášíme vám i na těchto stránkách rozhovory nejen s herci, ale i s dalšími zaměstnanci, bez jejichž umu a profese by divadelní instituce nemohla existovat. Zvláště v poslední době je stále potřebnější mít schopného ekonoma či manažera, který zajistí efektivní hospodářství, pohlídá účetnictví a legislativu, zajistí sponzory, právní čistotu smluv apod. To všechno ve Slováckém divadle již více než dvě desetiletí zajišťuje Ing. Naděžda Slachová. Dnes vám nabízíme rozhovor, který s ní vedl dramaturg Libor Vodička.  

Oskar a růžová paní vyrážejí na turné, přijedou i do Prahy

Je to sen každého divadelního principála – mít na repertoáru takový kousek, po kterém by natahovali ruce v divadlech po celé republice. Uherskohradišťský ředitel může být spokojený. Inscenace Oskar a růžová paní, která vypráví o těžce nemocném chlapci a jeho ošetřovatelce, se stává hitem nejenom doma, ale i za hranicemi regionu. Právě dnes vyjíždí za prvními diváky mimo domácí scénu, v říjnu je očekává publikum v dalších pěti městech včetně Prahy.

Kalibův zločin v Plzni zazářil

Divadelní elita české republiky, recenzenti, novináři, herci, režiséři – i takové bylo složení publika, které si na nejvýznamnějším mezinárodním divadelním festivalu v České republice Divadlo nenechalo ujít inscenaci Slováckého divadla Kalibův zločin. Na konci herce přítomní odměnili obrovskými ovacemi a divadelníci tak mohou hrdě říci, že mise mezi pozoruhodnými zahraničními inscenacemi a výběrem inscenací českých byla splněna. Ostatně, mnozí o ní referovali na stránkách novin i internetového zpravodajství. Tady je jedna reakce za všechny s názvem Roztočená Plzeň: maďarsko-ruský hnus a české domácí peklo.
Kalibův zločin hrajeme zítra - ve středu - od 17.00 hodin.

Slovácké divadlo se připravuje na nabitý říjen

Uherskohradišťské divadlo jede na plný plyn! Jak jinak zhodnotit pohled na říjnový program? „Čeká nás premiéra na Malé scéně, ale také jubilejní reprízy, z nichž nejvýznamnější bude ta u muzikálu Donaha!, ale rozjedeme se také po celé republice, abychom ukázali, jak dobré divadlo na Slovácku umíme,“ vyjmenovává ředitel Igor Stránský a je na něm vidět, že i nepříznivá situace s financováním, kdy divadlu hrozí úplná likvidace, mu nebere chuť do práce. „Hrajeme naplno a nic na tom nehodláme měnit,“ dodává. Co všechno se tedy bude v říjnu dít?

Rychlé šípy se nebudou až do listopadu hrát

Slovácké divadlo stojí před těžkou situací. Na repertoáru má 14 titulů, o všechny je velký zájem, ale měsíc má jen 30 dnů, které z velké části vyplňuje hraní pro předplatitele. Co teď? „Nedá se nic dělat, byť jde o žádané komedie, budeme je hrát jen občas, aby nezabíraly místo těm novějším,“ vysvětluje ředitel divadla Igor Stránský. Omezení se dotkne například Rychlých šípů. Až do listopadu se nebudou hrát, i když je každé představení vyprodáno a divadelníci by je mohli uvádět i několikrát v měsíci.
„Je nám to líto, ale nejde to teď jinak. Jedinou možností je navštívit zlínský klub Masters of Rock Café na Čepkově v pondělí 24. září. Tamní Pragokoncert nás pozval a na termínu jsme se dohodli už na jaře. Vstupenky ale neprodáváme my v divadle, nýbrž organizátoři na telefonu 777 701 592,“ vzkazuje zájemcům o slavnou komedii divadelní principál. O osudu dalších inscenací se bude jednat, ale divadelníci slibují, že nejoblíbenější tituly, jakými Rychlé šípy jsou, budou stále na repertoáru.

Herečka Anna Pospíchalová se vrátila v hlavní roli do Slováckého divadla

Anna Pospíchalová patřila před lety k oporám hereckého souboru Slováckého divadla. Po svatbě ji čekalo dvojnásobné mateřství, a tak se s manželem Jiřím, členem České filharmonie, odstěhovala do Prahy. Nikdo nevěřil jejich slovům o tom, že Slovácko je tak jedinečné, že se sem vrátí. I stalo se. Minulou sobotu měla v uherskohradišťském divadle premiéru inscenace Višňový sad v režii ruské režisérky Oxany Smilkové a Anna Pospíchalová hraje hlavní roli - majitelku panství a višňového sadu Ljubov Andrejevnu Raněvskou. „Když paní režisérka přišla na zahajovací zkoušku, tak nám řekla hned mezi dveřmi: ´Rekreační středisko skončeno!´a měla pravdu,“ říká k mimořádně náročné práci, kterou však diváci vyprodaného hlediště odměnili bouřlivým potleskem. Přečtěte si následující rozhovor...

Pomoci svému divadlu jedou do Prahy Rychlé šípy

Regionální divadla se zapojují do informační kampaně organizované Asociací profesionálních divadel ČR, která upozorňuje na neexistující a dosud neřešený systém jejich financování. I naše první scéna, tedy Národní divadlo, má starosti. Tamní herci vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli způsobu, jakým byl odvolán jejich ředitel Ondřej Černý. Jak se k tomu všemu staví Slovácké divadlo?

Recenze: S Filipem a se smíchem proti blbosti

"Kdo všechno se pokusil přeložit Jak je důležité míti Filipa, poslední šprýmovný kousek nešťastného Brita, dandyho Oscara Wildea, uvedený na jeviště poprvé v roce 1895, už asi nikdo nespočítá. První byl Jan Lorenz v roce 1905 - a zatím poslední Pavel Dominik. Právě jeho překlad, s trochu pozměněným názvem - Jak důležité je mít Filipa, uvádí v režii Igora Stránského hradišťské divadlo."
Chcete-li vědět, jak pokračuje glosa J. P. Kříže, klikněte na S Filipem a se smíchem proti blbosti a otevře se vám celý text uveřejněný na serveru Novinky.cz. A přijďte se podívat na nejbližší reprízu v pátek 21. září od 19.00 hodin! Vstupenky ještě jsou.

Hradišťští herci dnes v dalším televizním seriálu

Pozorní televizní diváci si jistě všimli, že se v seriálu České televize Vyprávěj objevil herec Slováckého divadla Pavel Hromádka, který ztvárnil vyšetřujícího příslušníka SNB (celý článek: Dostal roli v seriálu Vyprávěj a teď vypráví, jak k tomu došlo). Není to ale poslední uherskohradišťská tvář, kterou mohou na obrazovkách vidět. Dnes k nim přibudou další...

Herci opět míří do zoo. Další recese?

Zlínská zoologická zahrada a Slovácké divadlo si pěkně notují. Už více jak rok oba týmy přemýšlejí, čím potěší diváky a daří se jim výtečně. Stačí vzpomenout oslavu narozenin Květy Fialové, kdy dostala živého lachtana, letos se herci i s ředitelem Stránským nechali zavřít do pavilonu primátů, Jitka Josková oslavila s gorilou kulaté narozeniny a na své si přijdou i ti, kteří do zoo zamíří v sobotu. Herci uherskohradišťské scény se totiž zúčastní už druhého ročníku v pétanque.

Začátek sezóny obrazem - Předání šeku sdružení Šance - Nabídka pro Květu Fialovou

Už více než čtrnáct dnů hrajeme před plným hledištěm představení 68. divadelní sezóny. Nedostali jste se na slavnostní zahájení Oskarem a růžovou paní, kde jsme předali šek olomoucké dětské onkologii? Chcete vědět, jak probíhaly oslavy narozenin Květy Fialové? U všeho byla média. Klikněte a podívejte se na reportáž Televize Slovácko. Přibližuje jak atmosféru prvního představení na domácí scéně v nové divadelní sezóně, tak i přesah, který jedna obyčejná divadelní inscenace může mít do denodenních životů lidí. I o tom mluví v reportáži místopředsedkyně sdružení Šance Hana Trlicová, režisérka Zoja Mikotová či herec Josef Kubáník. Přečtěte si také, co napsal zpravodajský server Idnes o dalším působení Květy Fialové ve Slováckém divadle.

Stránky