Březen 2016

Cena facky padne v Hradišti naposledy

Cena facky aneb Gottwaldovy boty - uznávaná, respektovaná i nenáviděná inscenace, která vynesla našemu divadlu obrovskou pozornost i místo mezi deseti nejlepšími inscenacemi roku 2014, bude v Hradišti odehrána naposledy. Potom ji už budou moci vidět jen návštěvníci divadelních festivalů. “Cena facky je naše vývozní inscenace. Viděli ji už diváci na festivalu v Hradci Králové, v Brně, v Pardubicích, brzy ji zhlédnou i ve Zlíně a v jednání je účast na přehlídkách v Praze a v Ostravě, možné je i uvedení v Bratislavě,” vyjmenovává mluvčí divadla Josef Kubáník. “Z toho plyne, že ji doma už uvedeme výjimečně, momentálně jsou jisté první dva dubnové večery, kdy ji zároveň natočí Česká televize.

Divadlo se loučí se dvěma tituly

Premiéry stíhají derniéry. Tak to chodí ve všech divadlech a to Slovácké není výjimkou. Na duben herci připravují dvě novinky a do té doby se se dvěma tituly zároveň rozloučí. “Čekají nás poslední představení baladické Studny světců v režii Igora Stránského a fantaskní Alenky v kraji divů a za zrcadlem J. A. Pitínského,” potvrzuje Markéta Kudeříková z marketingového oddělení divadla. “Obě inscenace splnily to, co jsme od nich očekávali, i když musíme sebekriticky přiznat, že jsme si od Alenky v kraji divů slibovali víc. Ne tak kvůli diváckému ohlasu, ale kvůli účasti na divadelních festivalech. Tam se Alence probojovat nepodařilo, na všechny stále jezdí Cena facky,” říká Markéta Kudeříková.

Rekord vyšel! Slovácké divadlo je jednosouborovým divadlem s největším počtem předplatitelů v republice!

V sezóně 2015/2016 jsme v rámci kampaně „Jsme první! …společně do knihy rekordů” opět pokořili hranici 8000 předplatitelů. Jedná se již o pátý rok v řadě, kdy padla "osmitisícovka". Stálý profesionální soubor Slováckého divadla přitom působí v nejmenším ze všech měst České republiky, v nichž taková divadla fungují. Přesto se v počtu předplatitelů dlouhodobě držíme na špici celostátního činoherního žebříčku.
Vyhlášení finálního počtu předplatitelů a jeho registrace do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, správce Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov, proběhlo 21. března 2016 večer ve Slováckém divadle při představení Pokrevní bratři.

Jak probíhalo slavnostní předávání certifikátu o vytvoření rekordu se podívejte ZDE...

 

 

V sobotu se budou rozdávat Ceny Thálie. Získá jednu i Tomáš Šulaj?

V sobotu večer se bude v pražském Národním divadle rozhodovat o nových držitelích Thálie. Své želízko v ohni má i Slovácké divadlo. Je jím nejoblíbenější uherskohradišťský herec Tomáš Šulaj. “Tom byl sice nominovaný za roli vytvořenou v brněnském Národním divadle, ale palce mu budeme držet úplně stejně, jako by to bylo za roli u nás. Jde hlavně o to, že si navzájem fandíme,” říká herec Josef Kubáník, který s dalšími slováckými divadelníky do Prahy kolegu pojede osobně podpořit.
Pokud Tomáš Šulaj uspěje, stane se jedním z mála herců u nás, kteří obdrží dvě Thálie, z nichž jedna je za muzikál.

Cenu facky už příští týden zvěční kamery České televize

Po inscenacích Gazdina roba, Liška Bystrouška, Divá Bára a Harold a Maude čeká televizní záznam i hru Karla Steigerwalda Cena facky aneb Gottwaldovy boty, kterou ve Slováckém divadle režíroval Břetislav Rychlík.
Cenu facky
budou natáčet kamery České televize jako další střípek do mozaiky unikátního projektu, v němž se představí nejlepší divadelní inscenace ze všech krajů republiky. I vy toho můžete být součástí. Stačí si zajistit místa na pátek 1. dubna nebo sobotu 2. dubna, kdy budeme Cenu facky uvádět se začátkem v 19.00 hod. Vstupenky rezervujte ZDE...

V následujícím rozhovoru se dozvíte, proč byla z repertoáru Slováckého divadla vybrána zrovna Cena facky nebo co všechno takovému natáčení pro televizi předchází. Dramaturgyni projektu, Noře Obrtelové, pokládala otázky Markéta Kudeříková.

VIDEO: Na Rychlé šípy se v Přerově přišel podívat i legendární režisér Vojtěch Jasný

Minulé úterý měli herci Slováckého divadla vzácnou návštěvu. Na další reprízu komedie Rychlé šípy se přijel podívat slavný český filmový režisér Vojtěch Jasný. “Takových setkání s legendou člověk nezažije mnoho. Když si uvědomíte, že pan Jasný natočil snímky jako Až přijde kocour s Janem Werichem, či Všichni dobří rodáci, cítíte jen pokoru a velkou úctu,” přiznala po setkání Petra Staňková, jediná herečka v partě Rychlých šípů.

Igor Stránský se vrací na jeviště jako herec

Bývalý ředitel Slováckého divadla Igor Stránský je už léta spojovaný s režií. Na svět přivedl několik výjimečných inscenací od Příběhu koně oceněného hlavní cenou na pražském festivalu Aktualit až po Harolda a Maude, který představitelce hlavní role Květě Fialové přinesl Thálii. Málokdo si ale pamatuje, že někdejší principál je vystudovaným hercem. Nyní se ke svému řemeslu vrátí. Režisér Jakub Maceček jej obsadil do jedné z rolí připravované novinky Kniha o hřbitově.

Štěpán Urban: „Přijďte, budu strašně šťastný“

Štěpán Urban - to je jméno finalisty pěvecké soutěže SuperStar. Osmnáctiletý rodák z Uherského Hradiště a v součastnosti student velehradského gymnázia si svým zpěvem získal obdiv nejen fanoušků, ale i porotců soutěže. Několikrát zvítězil v celorepublikové folkové Bráně, což je nástupce legendární Porty, je členem místní kapely The Guises, skládá vlastní muziku a píše vlastní texty.
A kromě toho si získal i pozornost návštěvníků našeho divadla. Tento velmi talentovaný mladík je totiž zaujal rolí muzikanta v černé komedii Pohřbívání aneb Zítra se bude pohřbívat všude a také jako člen kapely v komedii Sám na dva šéfy. A nejen proto se Slovácké divadlo se Štěpánem Urbanem dohodlo na uspořádání koncertu. Po tom, co se vstupenky na první termín během prvního dne prodeje téměř vyprodaly, přidali jsme do prodeje ještě jeden termín. Kdy tedy na koncert vyrazit, co od něj čekat a jak si zajistit vstupenky? Dočtete se v následujícím minirozhovoru...

VIDEO: Zlatý drak v pořadu Divadlo žije!

Začátkem března byla televizním divákům prostřednictvím pořadu Divadlo žije! představena naše inscenace hry Rolanda Schimmelpfenniga Zlatý drak.

Jaká témata se ve Zlatém drakovi objevují? Jaké herecké prostředky měli herci na přání režiséra používat nebo naopak vypouštět? V rozhovorech uvidíte jak režiséra Michala Zetela, tak i herce Kamilu Zetelovou a Pavla Hromádku - více  ZDE...

Vstupenky na některou z repríz si můžete zarezervovat přes e-vstupenky.

Modernizace divadla pokračuje. Dalším bodem je nové logo.

Modernizace naší scény zdárně pokračuje. Po změně propagace v ulicích města, novinkách na sociálních sítích a dalších vylepšeních se vedení divadla pouští do změny vizuálu.
"Sešli jsme se s Alešem Najbrtem, jedním z našich nejlepších grafických designérů, a dlouho jsme diskutovali o podobě a směřování našeho divadla. Výsledkem je vyhlášení zmiňované soutěže,” potvrdil mluvčí divadla Josef Kubáník s tím, že Aleš Najbrt stojí za těmi nejrespektovanějšími projekty u nás, ať jde o vizuál karlovarského filmového festivalu, České televize, Konta bariéry, České filharmonie a dalších. "Jde nám o to, aby Slovácké divadlo bylo stále moderním divadlem, a to nejenom inscenacemi, ale vším ostatním včetně loga a grafiky,” dodává mluvčí. Uzávěrka soutěže je 10. dubna. Podmínky ZDE...

Stránky