Duben 2016

VIDEO: Do premiéry inscenace Kniha o hřbitově zbývá pouhý den!

Ve Slováckém divadle dnes od 10.00 hod. proběhne veřejná generální zkouška inscenace Kniha o hřbitově. A to bude poslední zkouška před premiérou, která tým pod vedením režiséra Jakuba Macečka čeká zítra, tzn. v sobotu 30. dubna od 19.00 hod.
Sám hrdina příběhu - Samko Tále - pro vás natočil kratičké video. Seznámí vás v něm s autorkou scény Evou Jiřikovskou, režisérem Jakubem Macečkem i svou láskou Darinkou. Více ZDE...

Igor Stránský: Jakékoliv ptákoviny letí mimo mne

Jméno bývalého principála slovácké scény Igora Stránského zná snad každý. Ještě do loňského roku režíroval a občas se na jevišti ukázal i jako herec. 1. září však klíče od divadla předal svému nástupci Michalu Zetelovi a až na pár výjimek, kdy se objevil v hledišti coby divák, se stáhl z veřejného života. Nedávno oslavil sedmdesáté narozeniny, ale o klidu v soukromí neuvažuje. Už tuto sobotu jej diváci uvidí na scéně Slováckého divadla v jedné z rolí při premiéře smutné komedie Kniha o hřbitově a hned tři dny na to začne jako režisér připravovat Jiráskovu Vojnarku. Igor Stránský je zpátky!

Režisér Maceček: Osvědčené tituly mě nebaví, je to pořád dokola

Jakub Maceček je pro diváky Slováckého divadla velmi známým režisérem. Poprvé se zde představil v roce 2005 režií hudební pohádky Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky. Uherskohradišťští diváci dodnes vzpomínají na jeho úspěšnou původní hru Villon F. (Na krk oprátku ti věší), kterou napsal na své oblíbené villonovské téma spolu s Vladimírem Fekarem a kterou sám také režíroval. Ve Slováckém divadle pak ve světové premiéře uvedl úspěšnou inscenaci Mein Faust, za niž její autor Marek Horoščák získal prémii v Dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za rok 1996. Spolupracuje i s pražskými soubory a herci, například s Gabrielou Vránovou, Hanou Maciuchovou či Karlem Rodenem. Ačkoliv se pracovně stýká s mnoha divadly po celé republice, do Slováckého divadla se vrací velmi rád. Premiérou Knihy o hřbitově, která je plánována na tuto sobotu, si opět rozšíří své konto režií ve Slováckém divadle. Proč opět sáhl po dramatizaci literárního díla?

O čem je Kniha o hřbitově, kterou v sobotu čeká premiéra?

Slovenský bestseller Kniha o hřbitově, který je s počtem devíti překladů jedním z nejpřekládanějších slovenských knih, zdramatizovali speciálně pro Slovácké divadlo režisér Jakub Maceček a dramaturg Vladimír Fekar.

„Samko je mentálně velmi prostý, je mu čtyřiačtyřicet a je v invalidním důchodu. Celý život tahá vozík plný kartonů do sběrny. Až jednoho dne mu Gusta Rúhe, místní opilec-věštec, předpoví, že napíše knihu o hřbitově. Samko věštbu chápe jako povinnost, a tak píše a svým neodolatelným groteskním způsobem komentuje osudy vlastního života, života své rodiny i města,“ prozrazuje o novince dramaturg Vladimír Fekar.

Nepřítel lidu již dnes v noci v pořadu Divadlo žije!

Dnešní vydaní televizního pořadu Divadlo žije! nabídne spoustu zajímavostí. Příznivce Slováckého divadla by ale mohla nejvíce zaujmout reportáž o inscenaci Nepřítel lidu (Síla interpretace), kterou s hereckým souborem našeho divadla nastudoval režisér Zdeněk Dušek. Ve 22.15 hod. proto přepněte na program ČT art. A také se podívejte, jak bylo v divadle před dvěma týdny, bezprostředně po premiéře zmiňované hry, veselo - fotogalerie ZDE...

Zdeněk Trčálek: Když jsem tu knihu četl, tak jsem se nahlas smál, a to se mně fakt nestává

Slovácké divadlo čeká v sobotu další premiéra a bude to velká sláva. Nejvíc se na ni těší především ti, kteří objevili kouzlo Knihy o hřbitově. Tento slovenský bestseller vyvolal u našich východních sousedů doslova pozdvižení. Dojemné, vtipné, ale i kruté a bezprostřední vyprávění mírně retardovaného Samka Táleho si získává čtenáře v mnoha dalších zemích a Slovácké divadlo je vůbec prvním, které je převede na jeviště. Hlavní roli vytvoří Zdeněk Trčálek. Co všechno před premiérou o novince Kniha o hřbitově prozradil?

Kontroverzní Zlatý drak míří na prestižní festival

Ne každé divadlo má tak kvalitní inscenace, že si je pozvou na prestižní divadelní festivaly. Slovácké divadlo naštěstí má co nabídnout. “Moc dobře si uvědomujeme, že některé inscenace jsou divácky vděčnější, jiné méně. Ty druhé ale dělají našemu divadlu i celému regionu takovou reklamu, že o ní druzí jen sní,” říká Markéta Kudeříková z marketingového oddělení divadla a připomíná například Cenu facky. Ta bezprostředně po premiéře vyvolala v Hradišti rozporuplné reakce, nicméně za hranicemi regionu se jí dostalo zcela mimořádných ovací. I díky nim se naše divadlo stalo prvním, v němž Česká televize natočila záznam inscenace do velkého projektu Rok regionálních divadel, který mapuje to nejlepší v republice. Podobně kontroverzní je i Zlatý drak uvedený letos v lednu. Část publika odchází po představení s odsudky, druhá část je nadšená. Těm druhým teď dali za pravdu organizátoři festivalu Divadelní svět Brno. Díky tomu se inscenace Michala Zetela v květnu představí náročnému festivalovému publiku. “Hradiště tak bude zase zviditelněné a bude se vědět, že máme tu odvahu sáhnout i po jiných než líbivých a osvědčených hrách,” uzavírá Markéta Kudeříková.

Vybíráme nové logo

Modernizace Slováckého divadla, tak jak se k ní zavázal ředitel Michal Zetel, pokračuje. Po novinkách, kterých si všimne každý návštěvník, jenž do budovy vstoupí, se s kolegy zaměřuje na další inovace. Nyní je na řadě nový vizuál. Termín k odevzdání návrhu na logo Slováckého divadla před pár dny skončil a vedení divadla nyní celou soutěž vyhodnocuje...

Blíží se další Šansonování o lásce

Už za týden, ve středu 27. dubna, se budou moci návštěvníci Malé scény nechat navnadit na blížící se měsíc lásky. Právě láska je totiž nosným pilířem projektu s názvem Šansonování (Thème l'amour). Jedná se o poetický večer plný písní, poezie i prózy o nejkrásnějším z citů. Máte-li chuť na láskyplné představení, na kterém se za doprovodu klavíristky Kateřiny Kraftové objeví David Macháček, Tereza Novotná, Jaroslava Tihelková, Vladimír Doskočil a Pavel Majkus, rezervujte si vstupenky ZDE...

Co si aktéři Šansonování představují pod pojmem LÁSKA? Čtěte dále ...

VIDEO: Reportáž TVS o Nepříteli lidu

Regionální televize TVS před pár dny zveřejnila reportáž o nejnovějším titulu na repertoáru Slováckého divadla - o hře Nepřítel lidu (Síla interpretace). Rozhovor jí poskytl režisér inscenace Zdeněk Dušek i představitel hlavní role Tomáše Stockmanna Tomáš Šulaj. Ten, mimo jiné, prozradil, co bylo na zkoušení nejtěžší. Více ZDE...

David Vaculík o Nepříteli lidu

Inscenace Nepřítel lidu (Síla interpretace) je na našem repertoáru teprve týden, zatím jsme ji hráli pouze pětkrát. A i za tak krátkou dobu se o ní začíná mluvit jako o velmi povedeném kousku. Již několikrát se závěrečný potlesk odehrával ve stoje. Hra se líbí jak divákům, tak i samotným hercům. Co si o ní myslí herec David Vaculík, který v Nepříteli lidu vystupuje jako tiskař Aslaksen a zároveň i jako moderátor, který děj hry propojuje s děním v sále?

Stránky