Říjen 2019

Režisér Zdeněk Zelenka vysekl poklonu muzikálu Chicago

Známý český režisér, scenárista a dramatik Zdeněk Zelenka usedl o víkendu v publiku Slováckého divadla. Autor pohádkových klenotů, jako je Nesmrtelná teta, Čarovné dědictví nebo Kouzla králů, navštívil představení muzikálu Chicago, který v Uherském Hradišti nastudovala režisérka Linda Keprtová. "Sám jsem dělal pět muzikálů a vím, co je za výkonem herců, tanečníků, zpěváků, zvukařů, choreografky, ale i členů orchestru neuvěřitelné práce. Poctivé práce! Nápadité! Mnohdy fyzicky vyčerpávající! Mohu směle říct, že si všichni účinkující ve svých rolích pod vedením paní režisérky Keprtové svoje našli, hercům role seděly, nebylo tedy divu, že je hráli s plným nasazením, a s velkou radostí! Jako divák, ale i jako kolega tleskám!," uvedl režisér.

Rychlé šípy slaví 500. reprízu: "Ještě dnes cítím to srdce v krku," říká David Vacke alias Mirek Dušín

Dnes vám přinášíme první z rozhovorů se slavnou "pěticí vzorných hochů", kteří si říkají Rychlé šípy. Legendární inscenace Slováckého divadla inspirovaná neméně slavným komiksem Jaroslava Foglara oslaví 29. listopadu neuvěřitelnou 500. reprízu. Premiéra se konala před 19 lety 9. října 2000 a jeden z nejúspěšnějších kusů v historii divadla se souborem nastudoval režisér Robert Bellan. Na sedm otázek dnes odpovídá herec David Vacke alias Mirek Dušín.

Herci finišují s novinkou Přelet nad kukaččím hnízdem

Studená šedá místnost, zamřížované okno, prosklená kukaň sestry Ratchedové, pár židlí, stůl, kolečkové křeslo… zhruba takto vypadá scéna k právě vznikající novince režiséra Igora Stránského Přelet nad kukaččím hnízdem, kterou na začátku listopadu uvede Slovácké divadlo. "Dramatizace je velmi moderní a akční a stojí za to, abychom ji dělali. Není to hra o bláznech a psychiatrii, ale o systému a jeho zneužití jedincem a návratu ducha lidem, kterým byl odebrán," říká Igor Stránský. Premiéra se uskuteční už v sobotu 9. listopadu!

Oblíbení Nájemníci po sedmi letech končí: "Dobrých komedií není nikdy dost," říká dramaturgyně Iva Šulajová

Brilantní komedie Slováckého divadla Nájemníci oslaví na konci října 95. reprízu.  Hru Michaela Cooneyho nastudoval se souborem už v roce 2013 režisér Zdeněk Dušek a v repertoáru se udržela sedm sezón. Inscenace získala ocenění Slovácký Oskar 2013 jako divácky nejoblíbenější inscenace roku. Představitel hlavní role Jiří Hejcman si odnesl cenu odborné poroty Harlekýn 2013 za nejlepší mužský herecký výkon roku. Čím si tato komedie, která bude mít na konci prosince derniéru, získala srdce diváků, prozradila dramaturgyně Iva Šulajová.

Klára Vojtková má syna Vendelína

Oblíbená uherskohradišťská herečka Klára Vojtková se stala podruhé maminkou. Jen několik dnů poté, co na jevišti pražského Národního divadla usilovala o Cenu Thálie, porodila syna Vendelína. V porodnici miminko s tatínkem přivítala na svět i prvorozená dcera Matylda. "Kláře moc gratulujeme, a i když ji na jevišti postrádáme, chlapečkovi přejeme, aby se mu maminka věnovala tak dlouho, jak to bude potřebovat," vzkázal herečce ředitel divadla Michal Zetel. Zároveň připomněl, že Klára byla kromě nejužší nominace na Thálii za postavu Evy v dramatu Kříž u potoka výraznou oporou i v inscenaci Kocourkov-Brod, či ve veleúspěšné komedii Dva úplně nazí muži.

"Premiérové publikum přijalo hru Tom na farmě neobyčejně vřele," říká herečka Jaroslava Tihelková

Hra Tom na farmě je napínavý příběh o tom, že každý potřebuje někam patřit. V české premiéře ji uvedlo 18. října Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. V postavě Agáty se objevuje zkušená herečka Jaroslava Tihelková, která poskytla následující rozhovor. Ten si můžete přečíst přímo tady

Festival svobody odstartuje Svobodná slam poetry

Už dnes večer odstartuje akce s názvem Svobodná slam poetry Festival svobody, který spolu pořádají město Uherské Hradiště, Slovácké divadlo, Slovácké muzeum, Kino Hvězda, Klub kultury a Knihovna BBB k připomínce 30 let od okamžiku, kdy policejní kordon násilně rozehnal studentskou demonstraci na Národní třídě, od události, jež nám dala tak potřebný impuls pro cestu ke svobodě. Své umění předvedou mistři ve slam poetry: Ondřej Hrabal (na snímku), Dr. Filipitch, Anatol Svahilec a Tukan. Začátek akce je v 19 hodin na Malé scéně. Poslední volné vstupenky jsou k dispozici zde

FOTOGALERIE: Tom na farmě má za sebou úspěšnou premiéru

Úspěšnou premiéru má za sebou inscenace Tom na farmě. Hru kanadského autora Michela Marca Boucharda se souborem nastudovala na Malé scéně režisérka Tereza Říhová. V inscenaci účinkují Martin Hudec, Jaroslava Tihelková, Jitka Hlaváčová a František Maňák. Napínavý příběh o tom, že každý potřebuje někam patřit, uvádí Slovácké divadlo v české premiéře. Podle oceňované divadelní hry současného quebeckého dramatika vznikl také stejnojmenný film v režii Xaviera Dolana. Jak to vypadalo na páteční premiéře, se podívejte ve fotogalerii Marka Malůška zde

Předplatné pro nejmenší diváky stále v prodeji!

Předplatné pro nejmladší publikum je stále v prodeji! Na sezónu 2019/2020 Slovácké divadlo připravilo pro své nejmenší diváky celkem čtyři předplatitelské skupiny - Pohádkové předplatnéŽákovské předplatnéPředplatné Junior Studentské předplatné. Předplatné můžete už nyní objednávat online na našich webových stránkách zde. Veškeré informace k předplatnému vám rádi poskytneme i v pokladně divadla nebo na telefonu 572 554 455 a 739 061 747.  

Pozor! Změna v programu!

Vážení diváci, z důvodů nemocí v souboru jsme nuceni přeložit sobotní (19. 10.) a nedělní (20. 10.) reprízy komedie Les na náhradní únorový termín. Původní říjnová představení se uskuteční 22. února (sobotní skupina R) a 23. února 2020 (nedělní skupina F) . Rovněž jsme nuceni zrušit příští týden reprízu muzikálu Chicago, která se měla uskutečnit ve čtvrtek 24. října. O náhradním termínu tohoto představení vás budeme informovat v průběhu prosince. Změny a aktuální informace sledujte, prosím, v sekci program na našich webových stránkách. Děkujeme za pochopení!

Stránky