Prosinec 2004

Herci budou vyprávět historky pro rozhlasové posluchače

Slovácké divadlo nabízí kromě kvalitních a vysoce navštěvovaných inscenací i celou řadu doprovodných akcí. V letošním roce to byl například vydařený happening Nuda v Brně, nuda v Hradišti, nuda v Evropské unii, kterou hradišťští herci oslavili vstup do Evropské unie, spoustu příznivců divadelníci potěšili v televizních přenosech, úspěch sklidily autogramiády při příležitosti jubilejních představení a další. V letošním roce poslední z takových akcí bude účast ve vysílání Českého rozhlasu a zlínského Rádia Čas. Právě tady budou herci Slováckého divadla hosty silvestrovských pořadů.

Bratři na zemi

Rozhovor s režisérem Janem Antonínem Pitínským a choreografem Igorem Dostálkem, uskutečněný v listopadu 2004. V tomto období byste na "prknech" Slováckého divadla zahlédli neobyčejné věci. Režisér Jan Antonín Pitínský a choreograf Igor Dostálek zde zkouší Těsnohlídkovu Lišku Bystroušku. Jistě si položíte otázku, proč by mělo být na přípravě inscenace něco neobyčejného? Dvojice tvůrců téměř tančí a diriguje na scéně "lesní i domácí zvěř" - tedy herecký soubor. Je to nebývalé soužití umělců, kteří se vám ukáží na jevišti, a těch, kteří vašim zrakům zůstanou skryti za divadelní oponou.

Skálová: Diváci rádi vzpomínají na ´papulku´ Václava Postráneckého

Mýlí se, kdo si myslí, že divadlo dělají jenom herci. Jistě, jsou vidět ze všech nejvíc. Za oponou se ale pohybuje celá řada jiných, stejně důležitých profesí. Garderobiérky, rekvizitářky, technikové, zvukaři, osvětlovači, krejčové… Velmi důležitým místem je ale také programové oddělení divadla. Zde vznikají plány představení na dlouhé měsíce, zde si diváci ale také rezervují vstupenky. To všechno spolu kolegyněmi obstarává i sympatická dvacetiletá Marcela Skálová.