Leden 2005

Iva Šulajová: herci hrající ve Svačince generálů jsou bystří!

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti si zapisuje další prvenství. Jako první soubor v České republice totiž v sobotu 15. ledna uvede v premiéře komedii Borise Viana Svačinka generálů. A podle prvních ohlasů jsou spokojeni všichni. Tedy nejenom divadelníci, pro které byla práce na nové komedii opravdovým dobrodružstvím, ale také diváci, které čekají přes dvě hodiny prvotřídní zábavy a pozoruhodné herecké výkony. O tom, jak se Svačinka generálů dostala do Slováckého divadla je i následující rozhovor s dramaturgyní Ivou Šulajovou.

Zdeněk Dušek: "Mám pocit, že energie hereckého souboru mě nabíjí."

Rozhovor s režisérem Zdeňkem Duškem, uskutečněný v lednu 2005. Režisér Zdeněk Dušek právě připravuje ve Slováckém divadle první premiéru šedesáté sezóny Slováckého divadla, shodou okolností také českou premiéru, hry s půvabně groteskním názvem Svačinka generálů. Připomeňme, že jeho profesionální dráha režiséra začínala ve Slováckém divadle, kde v roce 1993 režíroval Marivauxovu Hru lásky a náhody...

Haló, tady je Mirek Dušín, ozývalo se ve sluchátku

Vítězným únorem by uherskohradišťští divadelníci mohli letos nazvat 25. únor. Právě tento den oslaví nejúspěšnější komedie na Moravě Rychlé šípy dvoustou reprízu. V pondělí 10. ledna začalo Slovácké divadlo prodávat vstupenky a pouhých osmnáct minut stačilo k tomu, aby bylo celé hlediště Slováckého divadla beznadějně vyprodáno.

Vaculík: režisérovi stačí, když se tvářím přirozeně tupě

Komedie patří k nejoblíbenějšímu žánru. Ve Slováckém divadle jsou na komedie připraveni velmi dobře. Důkazem jsou Rychlé šípy, Blbec k večeři, Zase jsem se umýval zbytečně, Na tý louce zelený a další. V těchto dnech připravuje režisér Zdeněk Dušek další komedii a divadelníci slibují, že půjde o velkou zábavu. Diváky zavede do prostředí armádního sboru, kde generálové připravují válku. V černé komedii Svačinka generálů, kterou bude Slovácké divadlo uvádět jako první v republice, vytvoří jednu z hlavních rolí i David Vaculík.

Stránky