Leden 2008

Hra spojuje rozum a city

Hra plná napětí a zvratů. To jsou nejčastější přívlastky, kterými je častován titul Šest postav hledá autora, který pochází z pera nositele Nobelovy ceny za literaturu Luigia Pirandella. V premiéře jej v sobotu představilo Slovácké divadlo. Rozhovor s režisérem Zdeňkem Duškem uveřejnila 29. ledna MF DNES. Inscenaci se souborem nastudoval režisér Zdeněk Dušek. „Hra má mocný racionální základ okořeněný spoustou emocionálních momentů,“ říká režisér, který v Uherském Hradišti hostuje už počtvrté.

Jiří Hejcman: Diváci budou jen zírat, co všechno vyleze na povrch

Rozhovor s hercem Jiřím Hejcmanem o cenách popularity, filmových konkurzech a o přípravě nové inscenace Slováckého divadla uveřejnila MF DNES 26. ledna. Slovácké divadlo uvede v sobotu 26. ledna premiéru hry Luigi Pirandella Šest postav hledá autora. Podle znalců si na takový titul může troufnout jen soubor, který má skvělého režiséra, vnímavé publikum a vynikající herce. V Uherském Hradišti jsou přesvědčení, že jejich divadlo je ve formě, kdy si něco takového dovolit může. Jedním z herců, kterým režisér Zdeněk Dušek svěřil titulní roli, je Jiří Hejcman.

Herci: nečekaný závěr dostal i nás

Zítra bude mít ve Slováckém divadle premiéru inscenace hry Šest postav hledá autora. Novinka je očekávána s velkým zájmem. Zprávy z divadla hovoří o tom, že na uherskohradišťském jevišti bude k vidění inscenace, která tady ještě nebyla. Děj je přitom jednoduchý. Na běžnou divadelní zkoušku přijde šest záhadných postav, které před zraky divadelníků začínají odkrývat jejich dramatický příběh. Na konci je šokující zjištění.

Šest postav hledá autora – detektivka, u které mrazí

Slovácké divadlo uvede v sobotu další premiéru. Bude jí inscenace hry Šest postav hledá autora, která je považována za nejlepší hru nositele Nobelovy ceny Luigi Pirandella. Na česká jeviště se vrací po dlouhých jednadvaceti letech a diváky čeká až detektivní rozplétání osudů šestice postav, které znenadání začnou narušovat do té doby běžnou divadelní zkopušku. Hlavní role svěřil režisér Zdeněk Dušek Jitce Joskové a Pavlu Hromádkovi. Oběma jsme položili stejné otázky. Dvojrozhovor uveřejnil týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM 21. ledna

Slovácké divadlo je nominováno na další cenu

To, co se jiným divadlům nepodaří během celé jejich existence, zvládá Slovácké divadlo v řádu týdnů. Před koncem loňského roku získalo cenu pro nejlepší mladé divadlo u nás, minulý týden se inscenace Divá Bára probojovala do první desítky nejlepších inscenací a ve středu se divadelníci dozvěděli, že jejich inscenace Villon F. je v nominaci na největší událost festivalu České divadlo.

Petr Čagánek: Musel jsem si v divadle zvykat na recesi

Rozhovor s Petrem Čagánkem o recesi ve Slováckém divadle, zkoušení role Jarky Metelky v Rychlých šípech a o prohrané sázce v nové komedii Tcháni aneb Jak neprovdat dceru. 14. ledna jej uveřejnila Mf DNES. Původně studoval na učitele češtiny a hudební výchovy, třikrát se marně hlásil na herectví na brněnské JAMU a přitom ve Slováckém divadle hraje několik zajímavých rolí včetně Jarky Metelky v kultovních Rychlých šípech. V sobotu měla navíc premiéru komedie Tcháni aneb Jak neprovdat dceru, kde hraje hlavní roli. Jak se to všechno přihodilo?

Ty, lásko, pozdravena buď

Inscenace Divá Bára režiséra J. A. Pitínského se podle recenzentů oslovených Divadelními novinami umístila v první desítce nejlepších inscenací loňského roku vzniklých v České republice. Slovácké divadlo při této příležitosti nabízí návštěvníkům těchto stránek dárek - závěrečnou skladbu Ty, lásko, pozdravena buď. Autorem hudby je Petr Hromádka, báseň napsal Jaroslav Seifert. Stáhnou si ji můžete tady.

Stránky