David Macháček: herec s pěveckým talentem

Jak jsme v pondělí informovali, David Macháček požádal o ruku svou přítelkyni Terezu a bude se ženit. Kdo je ale mladá opora uherskohradišťského souboru? Co ho baví a co má rád?

David Macháček zpíval i v laskavé komedii Deskový statek

Sedmadvacetiletý rodák z Pardubic vystudoval brněnskou konzervatoř, jejímiž absolventy jsou i další herci slovácké scény Jitka Hlaváčová, Tereza Novotná, Jiří Hejcman nebo David Vaculík. V posledním ročníku si Davida na jevišti všiml tehdejší ředitel Slováckého divadla Igor Stránský, jenž spolu s dramaturgyní Ivou Šulajovou poctivě objížděl herecké školy a hledal talentované herce, kteří by zapadli do souboru Slováckého divadla.

„Naši herci jsou pokorní, milují diváky a pro své divadlo by se většinou rozkrájeli. Moc bych si přál, aby byl takový i David,“ řekl Igor Stránský pár dnů poté, co Davida Macháčka oficiálně přivítal v jeho prvním angažmá.

Před nástupem do stálého angažmá na uherskohradišťské scéně působil v Národním divadle Brno, Divadle na Orlí a v Městském divadle Brno.

Hudba a zpěv jako deviza

Od roku 2013, kdy se stal posilou hereckého souboru Slováckého divadla, režiséři rádi využívají Davida nejen jako herce, ale i talentovaného zpěváka.

Diváci si jeho herectví i zpěv mohli užít například v laskavé komedii Deskový statek, kde se zhostil úlohy konotáristy Kostomlatského. „Naivitu odkazující na filmografii třicátých let dokázali dokonale vystihnout jakožto kontoáristé pracující u Fistra Pavlína Hejcmanová s Davidem Macháčkem. Zároveň jim připadla hudební čísla, jimiž v přestrojení podporují volební kampaň strany číslo 7, tedy strany, o kterou jde především,“ uvedl ve své recenzi na Deskový statek recenzent Jiří Landa v Divadelních novinách.

Zpíval, tančil i hrál v muzikálech Chicago nebo Dobře placená procházka. A jakmile bude zase možné, aby diváci přišli do divadla, bude jim David hrát i zpívat v pohádkové gangsterce Lichožrouti a úchvatném muzikálu Jesus Christ Superstar.

David Macháček se vrhl i na autorský hudební projekt. Pod názvem Šansonování se ukrývaly intimní večery protkané známými šansony v podání oblíbených tváří Slováckého divadla.

A co rád poslouchá sám David?

„Šansony. Pouštím si muzikály a spíše pohodovou muziku. Mám gramofon a plno LP desek, takže když je čas, pustím gramofon, sedím, poslouchám a popíjím kávu. Nejraději mám Beatles, Edith Piaf nebo třeba božského Káju! Také mám rád mluvené slovo, Felixe Holzmanna, Cimrmany, Hurvínka, Vladimíra Menšíka a Jiřinu Bohdalovou s Vladimírem Dvořákem.“