Herci v Hradišti opět vybírali nejlepší salát

Nejenom kvalitní inscenace drží pohromadě partu herců Slováckého divadla. Kolektiv divadelníci dokáží stmelovat i nejrůznějšími hrami a soutěžemi. Důkazem byl už druhý ročník Festivalu salátů, který ve Slováckém divadle proběhl těsně před vánočními svátky.
Poprvé se klání o nejlepší salát konalo loni. Soutěžily bramborové saláty zachráněné ze štědrovečerní tabule. Letos se vybíraly nejlepší saláty zhotovené z těstovin. "Na akci jsme se v divadle připravovali celý rok. Volné chvíle jsme dokonce trávili v knihovnách a opisovali nejlepší recepty - každý totiž chtěl vyhrát," prozradila hlavní organizátorka akce Helena Jará. Do divadelního klubu, kde se akce konala, se sešlo v podvečer posledního předvánočního pátku 25 herců a jejich přátel, včetně ředitele divadla Igora Stránského s chotí. Do soutěže bylo přihlášeno dvanáct nejrůznějších těstovinových salátů ochucených česnekem, paprikou, fazolkami, tuňákem, jogurtem i bylinkami. Připravené vzorky byly anonymní, takže nikdo kromě autorů pokrmu a Heleny Jaré neměl tušení, kdo je pod kterým podepsán. Všech 25 účastníků akce bodovalo tři nejlepší pochoutky. Z tuhého boje doprovázeného lobby ze všech stran nakonec vyšel vítězně salát připravený herečkou Irenou Vackovou. "Hlavně po mně nechtějte recept! To je rodinné stříbro," volala po vyhlášení výsledků herečka. Pod nátlakem však prozradila, že do salátu kromě povinných těstovin přidala také červené zelí, bílý jogurt a majonézu. V jakém poměru však odmítla sdělit. Druhá skončila Marcela Skálová z programového oddělení Slováckého divadla, která těstovinové trubičky dokonce plnila sýrovou směsí, třetí příčku obsadil salát herce Davida Vaculíka. Především poražení divadelníci se vzápětí nechali slyšet, že příští rok, kdy se uvažuje o festivalu pomazánek, to všem natřou. Večer pokračoval předáváním "zbytečných dárků". Herci si navzájem darovali to, co si sami doma nepřáli mít a čeho se chtěli zbavit. Všichni zúčastnění se ale shodli na jednom: Pokud budou mít divadelníci k sobě pořád tak blízko a budou mít chuť do podobných akcí, zaručeně se to odrazí na inscenacích a divadlu se bude dařit ještě hodně dlouho. (Převzato z Dobrý den s Kurýrem - 29. 12. 2003)