Červen 2005

Co prozradil deník herce III.

Už dvakrát jsme přinesli úryvky z deníku, který si herci Slováckého divadla vedou během zkoušení hry Maškaráda s ruskou režisérkou Oxanou Meleshkinou – Smilkovou. Podle všech dostupných zpráv je vidět, že režisérka herce nešetří ani na chvíli. Proto všichni divadelníci velmi netrpělivě čekají na záchranu jménem prázdniny. Dnes tedy přinášíme poslední předprázdninovou ochutnávku z toho, co se děje v divadelním zákulisí. A i tentokrát jsou to velmi zajímavé zprávy.

Herec Martin Vrtáček: Jsem oceněný blbec

V pátek 24. června bude ve Slováckém divadle naposledy uvedena komedie Blbec k večeři. Její režisér Robert Bellan, který je podepsán rovněž pod Rychlými šípy, měl šťastnou ruku jak při samotném výběru titulu, tak při hereckém obsazení. Blbec k večeři dosáhl více jak padesáti repríz, představitel hlavní role Martin Vrtáček získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Jaké bude loučení? „Bude mi smutno,” říká oblíbený herec, který momentálně pracuje na další hlavní roli, tentokrát s ruskou režisérkou Oxanou Meleshkinou – Smilkovou.

Co prozradil deník herce - II. část

Už více jak měsíc připravuje vyhlášená ruská režisérka Oxana Meleshkina – Smilková s uherskohradišťskými herci inscenaci Maškaráda. Výsledky její práce pravidelně patří k tomu nejlepšímu, co na divadelních prknech v České republice vzniká. Důkazem je například Racek, který Slováckému divadlu přinesl účast na divadelních festivalech i mnohé nominace. Na veřejnost ale prosákly informace o mimořádně náročném zkoušení se svéráznou režisérkou. Herci jsou několik týdnů vystaveni tvrdé práci a často se stává, že dochází ke konfliktům. Před týdnem jsem zveřejnili jako důkaz část deníku jednoho z herců. Dnes přinášíme výmluvné pokračování.

Maryša jde k podstatě věci

Recenze na Maryšu, Hospodářské noviny 9. června, autor Saša Hrbotický Maryša bratří Mrštíků si i po sto jedenácti letech od prvního uvedení drží prestižní pozici nejživotnějšího díla české dramatiky. Tragédie dívky z moravské vesnice donucené ke sňatku a dohnané okolnostmi k zavraždění manžela je známější než kterákoliv jiná domácí hra, fragmenty z ní bývají dokonce často parodovány. Přesto si žije dál svým sveřepým životem. V čem spočívá tajemství její nadčasovosti? V nosném konfliktu peněz a lásky, morálky a osobního vzdoru, ve skvěle zachycených charakterech, v pregnantním a libozvučném jazyce východomoravského nářečí, avšak především ve vzrušující možnosti relativistického zkoumání motivace činů každé z postav.

Stránky