Listopad 2005

Tak jdeme do finále…

Letošní rok se do dějin Slováckého divadla zapíše zlatým písmem. Kromě titulu pro druhé nejlepší divadlo u nás získali herci z Uherského Hradiště několik cen a nominací a vlajková loď uherskohradišťského divadla Liška Bystrouška se stala nejlepší inscenací v České republice. Poslední měsíc mají ale divadelníci ještě před sebou. Jaký bude?

Herci: Režisérovi i pomáháme

Na Malé scéně Slováckého divadla měla před týdnem premiéru komedie s hororovým názvem Klub sebevrahů, v níž hlavní role vytvořili Zdeněk Trčálek a Jiří Hejcman. Vést s oběma herci rozhovor není vůbec lehké. Pánové si celou dobu dělají ze všeho legraci, málokdy odpovídají popravdě, zkrátka se neustále baví. A to je přesně to, co od sobotního večera zažívají i diváci, kteří na Klub sebevrahů zavítají.

David Vacke: Baví mě pořád něco organizovat

David Vacke je inspicientem, hercem i režisérem. První jmenovanou profesi uplatňuje především v zákulisí Slováckého divadla, v té druhé je znám hlavně jako půvabný Mirek Dušín a za režijní pult usedá nepravidelně, ale stejně zodpovědně. Fakt, že se mu daří, potvrzuje i komediální novinka, jíž David Vacke režíroval. Je jí Klub sebevrahů, který Slovácké divadlo uvádí na Malé scéně.

Jitka Josková získala cenu za nejlepší herecký výkon

V sobotu večer skončil v Českém Těšíně pátý ročník Mezinárodního divadelního festivalu, který představil nejpozoruhodnější divadelní počiny českých, polských a slovenských scén. Zlínský kraj reprezentovalo Slovácké divadlo a ačkoliv vystoupilo jako čestný host, strhlo porotu natolik, že se mu rozhodla výjimečně udělit jedno ocenění, a to rovnou za herecký výkon. Získala je představitelka hlavní role v dramatu Liška Bystrouška Jitka Josková.

Na Malé scéně řádí sebevrahové

Stará dobrá divadelní pravda říká, že komedií není nikdy dost. Slovácké divadlo se jí řídí skutečně příkladně, zvláště na jeho Malé scéně. Zde vzniká celá řada jedinečných inscenací, při nichž se diváci smějí, smějí a zase smějí. Na sobotu 19. listopadu připadne premiéra další. Její tajemný název Klub sebevrahů napovídá, že divadelníci vsadili na černý humor plný nadsázky. Víc ale není možné vyzvědět, a i to zavání tajemnem. Posuďte sami, jak na otázky odpovídá režisér Klubu sebevrahů David Vacke.

Martin Porubjak: Kdyby se udělovaly ceny Narcis, Klaus a Rath by byli mými favority

Martin Porubjak patří mezi nejvýraznější osobnosti československé kultury – spolupracoval s mnoha divadly včetně pražského Národního divadla, dnes působí na prknech Slovenského národného divadla jako dramaturg. Na začátku devadesátých let byl dokonce 1. místopředsedou vlády Slovenské republiky. V sobotu 12. listopadu bude ve Slováckém divadle uvedena v premiéře Žebrácká opera. Pod ní je podepsán jako režisér.

Stránky