Září 2006

Zoltán Egressy: Vynikající byla premiéra i burčák

Ani při slavnostních příležitostech nenosí frak, pořád se usmívá a do České republiky přijel vlakem. Nikdo by do něj neřekl, že jde o nejúspěšnějšího maďarského dramatika současnosti, jehož hry se hrají po celé Evropě. V sobotu jej mohli potkat obyvatelé Uherského Hradiště. Zoltán Egressy se totiž spolu s překladatelkou Taťánou Dimitrovou zúčastnil prvního uvedení hry Modrá, modrá, modrá na českých jevištích.

Dáma na svém místě

Když vchází do místnosti, je znát, že přichází dáma. Mluví tichým hlasem, usmívá se a noblesně přitom glosuje dění okolo sebe. Ne, není řeč o zástupci aristokratické rodiny, ani o herecké celebritě, nýbrž o tajemnici uměleckého provozu, jak zní správný název jejího profesního zařazení a pravé ruce ředitele Slováckého divadla. Že taková funkce obnáší jen maličkosti? Ale kdež…

Do Hradiště přijede Prodaná nevěsta

Ve vsi je pouť, všichni se veselí, všichni jsou šťastni. Jen Mařenka se trápí. Má si vzít ženicha, jehož nemiluje a zapomenout na svého milého Jeníka. Ten ale Mařenku utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Do vsi přijíždí dohazovač Kecal, aby dojednal svatbu s koktavým a hloupým Vaškem. Světák Jeník však mezitím uzavře geniální smlouvu… Ano, to je děj slavné Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, kterou na četná divácká přání do Slováckého divadla přijede zahrát soubor Klicperova divadla z Hradce Králové.

Haló, tady je Mirek Dušín, ozývalo se ve sluchátku

Mirek Dušín, Červenáček, Jindra Hojer, ale i záporné Dlouhé Bidlo - ti všichni zvedali zcela výjimečně telefonní sluchátka v pokladně Slováckého divadla v pondělí 11. září. Důvod? Úspěšná komedie Rychlé šípy, jejíž hlavní postavy nesou právě tato jména, oslaví brzy 250. reprízu. V pondělí se začaly prodávat vstupenky a divadlo se rozhodlo telefonické hovory originálním způsobem zpestřit. Nakonec stačily pouhé 24 minuty, aby bylo téměř 400 vstupenek beznadějně vyprodáno.

Divadlo připravilo originální předprodej jubilejních Rychlých šípů

Dlouho se mluví o tom, že Rychlé šípy oslaví jubilejní 250. reprízu. Její datum už je stanoveno. Mirek Dušín a jeho kamarádi budou slavit 20. října v budově Slováckého divadla. Jakkoliv se zdá být říjen vzdálený, diváci, jež by se chtěli slavnostního večera zúčastnit, by měli zůstat v pohotovosti. Vstupenky se totiž začnou prodávat už v pondělí.

Divadlo se promění v cirkus

Poprvé na českých jevištích budou diváci moci spatřit hru Modrá, modrá, modrá od maďarského dramatika Zoltána Egressyho. Stane se tak 9. září na prknech Slováckého divadla. Zoltán Egressy není českým divákům neznámý. Před několika lety okouzlil dramaturgie mnoha divadel svojí Portugálií. Hrála se od Prahy až po Ostravu. Jedním z divadel, které po látce sáhlo, bylo i to uherskohradišťské. „Pan Egressy se na naši Portugálii přijel podívat a byl tak nadšený, že projevil přání, aby jeho další hra byla poprvé uvedena právě u nás,“ říká pyšně ředitel divadla Igor Stránský, který je zároveň jako režisér podepsán pod oběma inscenacemi Egressyho her.

Majkus: Teď házím nože

Žonglování, jízda na jednokolce, vrhači nožů, fakíři, kouzelníci, akrobati – to vše je doménou cirkusů. A v jeden takový se v sobotu promění i Slovácké divadlo. Bude to právě uherskohradišťský soubor, který jako první v republice uvede komedii Modrá, modrá, modrá. Jednu z hlavních rolí ředitele cirkusu vytvořil Pavel Majkus.

Stránky