Únor 2008

1+2=6 získala na Festivalu smíchu titul Komedie diváků

V Pardubicích proběhl VIII. Ročník soutěžního Grand festivalu smíchu, kde se představilo sedm nejlepších komedií, které v loňském roce vznikly na českých jevištích. Slovácké divadlo se stalo doslova miláčkem publika a díky výtečnému ztvárnění bláznivé komedie 1+2=6 si odneslo jednu z nejcennějších trofejí – cenu Komedie diváků.

„Takové ovace tady ještě nezněly,“ shodla se porota po představení 1+2=6

Slovácké divadlo zavítalo v pátek na pardubický Festival smíchu s bláznivou komedií 1+2=6. Jak potvrdila členka poroty Jana Paterová takový ohlas, jaký uherskohradišťští divadelníci v městě perníku sklidili, se nemůže pochlubit žádný ze soutěžících souborů. „Za celý týden jsem tak bouřlivé ovace nezažila,“ svěřila se po skončení představení divadelní kritička.

Komedie 1+2=6 míří dnes na Festival smíchu

O komedii Slováckého divadla 1+2=6 je stále větší zájem. Stala se nejoblíbenější inscenací loňského roku, představitelé hlavních rolí zabodovali v anketě Slovácký Oskar, podle serveru I-divadlo se umístila v první desítce nejlepších titulů v republice a pozvání přišlo i z Pardubic. Dramaturgická rada Festivalu smíchu se rozhodla, že inscenace režiséra Roberta Bellana bude bojovat o titul Komedie roku. Stane se tak v pátek 22. února.

Slovácké divadlo ovládlo anketu o nejlepší divadelní počiny

Divadelní portál I-divadlo zveřejnil výsledky velké ankety za rok 2007 o nejlepší divadelní počiny v České republice. Většinu nejvyšších příček zcela ovládlo Slovácké divadlo. „Divadelníky z Uherského Hradiště je třeba brát vážně. Inscenace, které představují v Praze dokládají, že divadla v hlavním městě se ve srovnání s ním bahní na dně průměrnosti,“ míní šéfredaktor i-divadla Michal Novák.

Vladimír Doskočil: začínám šetřit s časem

Vladimír Doskočil patří k bardům hereckého souboru Slováckého divadla. Stačí vzpomenout na slavného Šumaře na svatbě, Bratry Karamazovy nebo na komedii Na tý louce zelený. Za roli hajného Štětovce získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon na Festivalu smíchu. Od konce ledna hraje další velkou roli, tentokrát v komedii Tcháni aneb jak neprovdat dceru.

Postavy, které je nutné probudit k životu

Slovácké divadlo vrací na česká jeviště italského dramatika, antiiluzionistu Luigi Pirandella. Jako se čeká na uvolnění děl Karla Čapka, dočkali se divadelníci sedmdesáti let od smrti Luigiho Pirandella. První zareagovalo Slovácké divadlo, které z dramat proslulého Itala uvedlo na scénu Šest postav hledá autora. Pirandello se u nás delší dobu neobjevoval (naposledy Obři z hor v Divadle Za branou III). Moravští Slováci si ale vybrali nelehký dramatikův kousek. V překladu básníka Jana Vladislava a v režii úspěšného Zdeňka Duška. Recenzi J. P. Kříže uveřejnil deník Právo 13. února 2008

Sečteno: Slovácké divadlo má rekordní počet předplatitelů

Když na podzim odstartovalo Slovácké divadlo kampaň k předplatnému na letošní rok, málokdo věřil, že zopakuje loňský triumf, kdy překročilo magickou hranici 5000 pravidelných diváků. Výsledek však překvapil i ty největší optimisty. Uherskohradišťská scéna získala nakonec rekordních 6556 předplatitelů, což je o 1001 více, než loni. Je to nejvíc v celé třiašedesátileté historii divadla.

Jak odpovídal na otázky v on-line rozhovoru Pavel Hromádka

Slovácké divadlo zorganizovalo ve spolupráci s multikulturním serverem Scéna.cz další z on-line rozhovorů s herci Slováckého divadla. Tentokrát na otázky odpovídal představitel jedné z hlavních rolí nové hry Šest postav hledá autora Pavel Hromádka. Odpověděl na 22 dotazů a tazatelé se dozvěděli spoustu zajímavého, včetně toho, že by si rád v pohádce zahrál postavu prince. Ostatně – přečtěte si rozhovor sami.

Proč bych odcházela? ptá se Jitka Josková

Mladá herečka nezvyklé krásy Jitka Josková je jednou z hlavních hvězd souboru Slováckého divadla. Jako liška Bystrouška v Pitínského adaptaci zaujala natolik, že ji rázem lákali do různých souborů včetně Národního divadla.Josková odolala, v Národním divadle pouze hostuje v inscenaci Zvony a na své domácí scéně právě nazkoušela roli ve hře Luigiho Pirandella Šest postav hledá autora. Rozhovor je uveřejněný na serveru Idnes „Kdybych tu nabídku přijala, přišla bych o roli Divé Báry v Pitínského režii a další zajímavé inscenace, které se u nás v té době připravovaly. Snad to nebude znít jako neúcta k první scéně, ale jsem ráda, že jsem v Uherském Hradišti zůstala už proto, že by mě jistě minula role v Šesti postavách,“ říká Josková, která za své výkony získala nominaci na cenu Thálie.

Stránky