Šerm se musí nabiflovat jako násobilka, říká Zdeněk Trčálek

Kromě hereckých zkoušek se při práci na inscenaci Romeo a Julie herci denně věnují i náročným šermířským číslům. Své o tom ví i Zdeněk Trčálek. Ten si zahraje roli Benvolia, Romeova přítele.

Zdeněk Trčálek se pečlivě připravuje na roli Benvolia

Jeho úloha mu přisuzuje šermířských výstupů hned několik a poctivě se na ně připravuje s kolegy Tomášem Šulajem, Františkem Maňákem či Pavlem Šupinou.

„Už jsem párkrát na jevišti šermoval. Nejdůležitější je samozřejmě nezranit kolegu. Přesto ale mám nějaké šrámy, zrovna z doby, když jsme hráli Romea a Julii před 20 lety,“ usmívá se Zdeněk, který tehdy ztvárnil roli Tybalta. „Tehdy mě škrábnul Tomáš Šulaj, ale tuším, že i já jeho, takže jsme srovnali stav,“ směje se.

Podle něj jde v šermu především o maximální souhru. „Šermy se musí nabiflovat jako násobilka, musíme umět šermovat v podstatě i poslepu tak, že přesně víme, kam ta rána dopadne, jak se krýt. Jde hlavně o naši bezpečnost, a zároveň to musí vypadat nebezpečně pro diváka. Stát se ale může vše, a to během pikosekundy,“ upřesňuje Zdeněk a dodává, že šermům s kolegy pod vedením zkušeného instruktora Josefa Juráska věnují hodiny a hodiny času.

„Naučil jsem šermovat i naši dcerku Mariánku a trénovali jsme spolu. Cvičili jsme u nás na dvoře. Jde jí to skvěle, je to nejlepší osmiletý sparingpartner,“ uzavírá s úsměvem Zdeněk Trčálek.