Štěpán Goiš peče 12 druhů cukroví

Zajímá vás, kdo je ve Slováckém divadle nejzběhlejší v pečení vánočního cukroví? Není to žádná z hereček. Nejvíc času u trouby v adventním období tráví inspicient a herec Štěpán Goiš.

Pro Štěpána Goiše je advent spojený především s vůní cukroví

„Základy mě naučila mamka. Pekli jsme spolu každé Vánoce a vždycky mě to bavilo, byla to taková hezká rodinná chvilka. V dospělosti už jsem pokračoval sám, některé recepty mám stále rodinné, jiné jsem si našel,“ svěřuje se Štěpán, který se aktuálně připravuje na roli pistolníka v parodii Limonádový Joe.

V letošním roce pekl celkem dvanáct druhů cukroví. „Na jeden druh potřebuju asi tak čtyři hodiny, hodně záleží na receptu samotném. Je to hodně o zkušenostech a o tom dostat to takzvaně do rukou.“ Přesto přiznává i dílčí neúspěchy. „Letos jsem už jednu várku kokosek musel vyhodit, protože jsem udělal chybu v postupu. Takže následoval druhý pokus,“ směje se mladý pekař.

U Štěpána rozhodně neplatí, že když několik týdnů peče, už pak nemá na cukroví chuť. „Já bych se ho ujedl! Musím si dávat pozor, abych to celé nesezobal už během pečení. Nejraději mám medvědí tlapy, rohlíčky, včelí úlky a všechno s čokoládou. Taky ale peču jen to, co mně chutná,“ uzavírá s úsměvem Štěpán Goiš.