Červen 2006

Když svatba, tak v divadle

Slovácké divadlo zažilo opravdovou svatbu na jevišti * Snoubence oddával ředitel divadla Uherské Hradiště - Slovácké divadlo v Uherském Hradišti hostilo v sobotu poněkud nezvyklou událost. na prknech, kde většinou excelují známí uherskohradišťští divadelníci, se totiž v premiéře konala svatba.

Jitka Josková: Herce Národního divadla dostala slovácká slivovice

Rozhovor uveřejněný v MF Dnes 23. června Vždycky, když člen činohry Národního divadla Václav Postránecký vzpomíná na své divadelní začátky, nezapomene na Slovácké divadlo, kde hrál na počátku šedesátých let. Stejnou cestou se možná vydá i Jitka Josková. Po mnoha výrazných rolích v Uherském Hradišti byla pozvána na naši první scénu, aby vytvořila, byť zatím jako hostující, jednu z rolí v inscenaci hry Fráni Šrámka Zvony. „Když jsem poprvé vyšla na jeviště Národního divadla, uviděla jsem ten prostor a řekla si: A sakra,” říká nejpopulárnější uherskohradišťská herečka. Právě před týdnem měla premiéru.

Budou se brát v divadle na jevišti, oddávat je bude ředitel

Nadšení Slováckým divadlem má další podobu. Dvojice obdivovatelů uherskohradišťského souboru se rozhodla, že vedení divadla požádá o netradiční službu. Chtěla by si totiž na jeho prknech mohli říct svá „ano”. Unikátní svatební obřad proběhne už tuto sobotu a oddávajícím nebude nikdo jiný, než ředitel divadla Igor Stránský.

Tereza Novotná - Mikšíková: Nebojíme se na jevišti plakat

K rozhovoru jsme se sešli před představením hry Maryša, kde hraje Rozáru. Pohodlně se usadila do křesla, ale moc dlouho jí uvolněnost nevydržela. Nad otázkami dlouze přemýšlela, vzápětí živě gestikulovala a bylo zřejmé, že práce na inscenaci hry Skleněný zvěřinec, jež měla v sobotu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti premiéru, ji naprosto pohltila. „Věřím, že hra diváky osloví tak, jako nás,” říká téměř osmadvacetiletá herečka Tereza Novotná - Mikšíková.

Tihelková: Mám teď jednu nohu o číslo větší

V polovině března měla mít ve Slováckém divadle premiéru velmi očekávaná inscenace hry Tennessee Williamse Skleněný zvěřinec v režii Zdeňka Duška. Do slavnostního uvedení zbývalo pět dnů. Bylo pondělí, když probíhala obvyklá generální zkouška. Během chvilky se všechno změnila. Představitelka jedné z hlavních rolí Jaroslava Tihelková upadla z jeviště. Přivolaný lékař konstatoval zlomeninu patní kosti. Herečka musela být převezena do nemocnice a následně operována. Premiéra byla o čtvrt roku odložena. Jak se herečka cítí dnes? „Noha pořád bolí, dávám si na ni obklady. Ale na jevišti všechna bolest přejde,” říká Jaroslava Tihelková.

Zdeněk Trčálek: Inspirují mě hospody

Herci přiznávají, že je pro ně velkým snem zahrát si ve hře Tennessee Williamse. Takový sen se splnil i Zdeňku Trčálkovi. Spolu s trojicí kolegů Jaroslavou Tihelkovou, Terezou Novotnou a Miroslavem Zavičárem byl režisérem Zdeňkem Duškem obsazený do hry Skleněný zvěřinec. Premiéra měla být už v březnu, ale zranění herečky Jaroslavy Tihelkové ji odsunulo. „Myslím, že ta neplánovaná pauza inscenaci paradoxně pomohla,” říká herec.

Stránky