Únor 2012

Zuzana Zvěřinová: Divadlo jako splněný dětský sen

Víte, co je to divadelní nápověda? Asi tušíte… Když herec při představení zapomene text, má tzv. „okno“, někdy až „výkladní skříň“. Nápověda zkušeně zasáhne tak, abyste jako diváci nezaslechli nic - zato herec aby zaslechl to pravé slovíčko, které ho zachrání a pomůže, aby mu celý text zase „naskočil“. Ale víte také, co dělá divadelní nápověda během zkoušek? Výsostnou důležitost této profese vám přiblížíme v rozhovoru s dámou, která je práci ve Slováckém divadle věrná už více než 35 let! Jmenuje se Zuzana Zvěřinová.  

Harold a Maude na festivalu Trialog a na ČT2

Slovácké divadlo je se svými výjimečnými inscenacemi pravidelně zváno ne nejrůznější divadelní přehlídky. Po festivalu České divadlo v Praze, kam jela komedie Penzion pro svobodné pány a před královéhradeckým Festivalem evropských regionů, kde se představí inscenace Denní dům, noční dům, vyrazili divadelníci v neděli do Brna, kde se koná další ročník festivalu Trialog. Přivezli tam úspěšnou černou komedii Harold a Maude - jen několik dní poté, co její záznam odvysílala Česká televize.

Eva Jiřikovská v medailonu České televize

Slovácké divadlo je líhní velkých osobností. A nemusí to být jenom herci. Jednou takovou je i výtvarnice Eva Jiřikovská. Je podepsaná pod návrhy kostýmů, scén, před nedávnem bojovala i o Českého lva jako autorka plakátu k dokumentárnímu filmu Můj otec Georgie Voskovec. Její věhlas už dávno překročil hranice regionu. Ve čtvrtek o ní točila medailon Česká televize.

Recenze na Kalibův zločin a jiné

Velmi rychle recenzent J. P. Kříž svěřil své dojmy z premiéry inscenace Kalibův zločin papíru, či spíše svému počítači. Po nedělní popremiérové cestě z Uherského Hradiště domů již v pondělí vyšel jeho text na serveru Novinky.cz. Krom toho neváhal zareagovat i na sobotní noční skeč Divadla Parodyje na Malé scéně. Pokud se k vám recenze zatím nedostala, zde ji můžete rozkliknout:
http://www.novinky.cz/kultura/258211-pitinskeho-kalibuv-zlocin-spaluje-dusi.html
A zde text o skeči Manželův počin:
http://www.novinky.cz/kultura/258564-kalibuv-zlocin-v-manzeluv-pocin-promeneny-v-rezii-divadla-parodyje.html
Přečtěte si také:
http://www.novinky.cz/kultura/259267-ze-prece-parodyje-nikoho-nezabie.html
Další reprízu inscenace Kalibův zločin uvedeme zítra, v sobotu 25. února, od 19.00 hodin.

Televize dnes odvysílá Harolda a Maude

Téměř sedmdesát beznadějně vyprodaných repríz, přes pětadvacet tisíc diváků, cena Thálie pro představitelku hlavní role Květu Fialovou a enormní zájem po celé republice. To je prozatímní bilance jedné z nejžádanějších inscenací Slováckého divadla posledních let. Černá komedie Harold a Maude se nyní objeví na televizních obrazovkách. Česká televize ji natočila do svého Zlatého fondu a dnes odvysílá.

Divadlo musí být i slyšet!

Nedávno jste si v těchto místech mohli číst rozhovor s dvěma jinými jubilanty ze Slováckého divadla. Dnes oslovujeme dalšího. (Rok 2011 byl ve Slováckém divadle bohatý na významná profesní jubilea.) Některé profese v divadle zůstávají před diváky víceméně skryty, ačkoliv se bez nich neobejde žádná premiéra či repríza a my dobře víme, že bez jejich umu, profesionality a často i osobní obětavosti bychom se „nepohnuli“ z místa... Takovou je i profese zvukaře. Možná jste si všimli toho pána vzadu v hledišti za mixážním pultem, jak soustředěně sleduje inscenaci. Již čtvrtstoletí má hudbu, zvuky, ruchy i šumy na starost pan Zdeněk Kudeřík.

XXVI. Divadelní ples kamerou Televize Slovácko

Také na XXVI. Divadelním plese byli přítomni redaktoři Televize Slovácko. Jejich očima, či spíše jejich kamerou si můžete náš ples připomenout i vy. Na otázky odpovídá ředitel Slováckého divadla Igor Stránský, o bezprostřední dojmy z udělených cen se podělí Tomáš Šulaj, Eva Jiřikovská, Alžběta Kynclová a Martin Vrtáček. Na vlastní oči také můžete vidět koštýř, který si tradičně každý rok z plesu odnáší Slováčtí Oskaři a letošního Pierota - dřevořezbu z dílny slovenského řezbáře Vladimíra Morávka.

Pitínský našel skladatele v televizi

Je to příběh jako vystřižený z filmového scénáře. Slavný režisér J. A. Pitínský se jednoho dne díval na televizní pořad, v němž byla divákům představována pozoruhodná osobnost mladého varhanáře a varhaníka Tomáše Jeřábka. V tu chvíli hledal vhodného skladatele do připravované inscenace Slováckého divadla Kalibův zločin, kterou měl začít za několik týdnů zkoušet. Byl pořadem tak nadšený, že stačilo zvednout sluchátko, spojit se s režisérkou a přizvat mladého umělce ke spolupráci.

Novinky.cz o Divadle Parodyje

"I když je to možná překvapení, Divadlo Parodyje je složeno z herců uherskohradišťské scény, kteří vtipně, zároveň ironicky a trefně parodují většinu slováckých premiér, a to bezprostředně po jejich skončení." S takovým "postřehem" přichází divadelní recenzent J. P. Kříž ve svém článku uveřejněném na zpravodajském portálu Novinky.cz. Pro mnohé z našich diváků, kteří někdy byli svědky produkce Divadla parodyje, to překvapení jistě není... Celý článek si přečtěte zde:
http://www.novinky.cz/kultura/259267-ze-prece-parodyje-nikoho-nezabie.html

Stránky