Prosinec 2019

Dvanáct let v repertoáru? Komedie 1+2=6 to dokázala a stále žije!

Dvanáct let na scéně? Komedie 1+2=6 (Jeden a dvě je šest)kterou dnes čeká speciální silvestrovská repríza, to dokázala. Hra proslulého komediografa Raye Cooneyho patří spolu s Rychlými šípy a muzikálem Donaha! ke třem nejúspěšnějším titulům v historii a uherskohradišťské divadlo je jediné, které ji se svolením autora uvádí.

S jevištěm Slováckého divadla se dnes rozloučí komedie Nájemníci

"Bylo to krásných šest let, během kterých se stala spousta nečekaných situací," shodují se protagonisté úspěšné komedie Nájemníci, kterou ve Slováckém divadle nastudoval režisér Zdeněk Dušek. Brilantní komedie plná omylů a záměn britského dramatika Michaela Cooneyho se s uherskohradišťským jevištěm rozloučí právě dnes.  

Na co se herci příští rok těší? Nejočekávanější je drama Její pastorkyňa a muzikál Jesus Christ Superstar

Známé venkovské drama Gabriely Preissové Její pastorkyňa bude ve Slováckém divadle prvním titulem roku 2020. Příběh o síle mateřské lásky, pýše a odpuštění diváci zhlédnou v režii Michala Zetela a ve výpravě Evy Jiřikovské. Členů hereckého ansámblu jsme se zeptali, na kterou inscenaci z předplatného na rok 2020 se nejvíc těší, a na co by se rádi vypravili, kdyby se ocitli pro změnu v publiku.

Zemřel herec Otto Ondra

Otík Ondra nepatřil mezi herce, kteří by až do konce života hráli hlavní role. Ale když se na jevišti objevil, všichni si jej zapamatovali. Naposledy si u nás zahrál v Ceně facky. Končil první půlku inscenace a když jako Staříček říkal směrem k soudruhům: "Já jsem měl koňa Furina a syna Vztekloňa. Statek ze škatulky. Sad a vinohrad. Proč vám to všecko vadilo? Kom to vadilo? ... dajte ňa zpátky do hrobu...," tak plakali diváci i my, kteří jsme se na něj každé představení chodili dívat do portálu. Dnes pláčeme zase. Otík umřel. Na tu husí kůži, kterou jsme při jeho slovech měli, hned tak nezapomeneme. Co víc si může herec přát... Děkujeme, Otíku, a tam kamsi nahoru Ti máváme.

Zlínští a uherskohradišťští divadelníci opět uspořádají Zaráz

Divadelní kritici, publicisté, režiséři a pedagogové, které doplní studenti herectví a divadelní produkce, zamíří v půlce ledna opět do Zlínského kraje. Už počtvrté se uskuteční třídenní přehlídka ZARÁZ, kterou spolupořádají Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště.

Kdo přijde v žabím pyžamu?

Slovácké divadlo začalo připravovat jeden z možná nejpozoruhodnějších kusů příštího roku, divadelní adaptaci Jakuba Macečka a Vladimíra Fekara V žabím pyžamu podle románu amerického spisovatele Toma Robbinse. Dramatizaci s herci nastuduje režisér Jakub Maceček a Slovácké divadlo ji uvede 1. února 2020 ve světové premiéře. "Tom Robbins je jeden z mých nejoblíbenějších autorů vůbec a doufám, že se vám bude líbit, jako se líbí mně," řekl režisér na zahajovací zkoušce. Více čtěte zde.

Stránky