Co dělají herci, když nehrají? Kalvádos TrHej

Poprázdninové měsíce jsou kromě pouštění draků spojené i s výrobou pálenky, zvláště u nás na Slovácku. Jedna taková s názvem TrHej patří už několik let do barů oblíbených herců Slováckého divadla Zdeňka Trčálka a Jiřího Hejcmana.

Z valníku plného jaderniček bude už brzy herecký kalvádos

Letošek nebyl výjimkou, jen místo slivovice ze švestek nakonec vznikne kalvádos z jaderniček. „TrHej je obchodní značka a pak už jen záleží na druhu produktu, který pod ní vyrobíme,“ říká s vážnou tváří Jiří Hejcman. „Letos byla u Zdeněčka na Valašsku velká úroda malých jablíček, takže tentokrát padla volba na jaderničku. Tou jsme kdysi i začínali, byla to naše první pálenka,“ dodává.

Pomoc otroka Šupiny

Tentokrát mezi sebe osvědčená dvojice poprvé přizvala i mladšího kolegu. „Ovšem o zapojení do firmy bych zatím nemluvil, spíš je to tak, že jsme do sběru jablek na plantáži najali jednoho otroka a jmenuje se Pavel Šupina,“ směje se Jirka Hejcman známý například z komedie Prokletí nefritového škorpiona nebo muzikálové novinky Jesus Christ Superstar.

Kolik litrů kalvádosu z nasbíraných jadernic nakonec vypálí, zatím netuší. O využití výsledného produktu má ale jasno. „My to nepijeme, nakládáme do toho bylinky,“ říká přesvědčeně. „Ale teď doopravdy. Používáme to po čištění zubů, po kávě, po bábovce, při křtinách, narozeninách, premiéře. Namažeme si tím nohy, záda, prostě máme na stole postavenou vodu a vedle ní TrHejku. Je zkrátka určená pro každodenní použití,“ uzavírá se smíchem Jiří Hejcman.

Příležitost ochutnat pálenku TrHej budou mít kolegové Jirky Hejcmana a Zdeňka Trčálka už 20. listopadu. Právě v ten den proběhne premiéra parodie Limonádový Joe, kde Jiří Hejcman ztvární titulní roli.