Listopad 2014

Jak to všechno v Praze bylo během oslav 17. listopadu

Nedávné působení zástupců Slováckého divadla v Praze během dnů oslav 25. výročí začátku Sametové revoluce bylo nadmíru úspěšné. Pro Josefa Kubáníka, Davida Macháčka i hostující Naďu Kovářovou bylo velkou ctí, že mohli být účastni slavnostního předávání Cen paměti národa v Národním divadle. „Když vyjdete na to velké jeviště, vidíte překrásné hlediště, nad vámi nápis Národ sobě a vedle vás v portálech podpisy pana Hrušínského, Kemra, Filipovského a dalších, nenechá vás to chladným,“ svěřil se první z jmenovaných. Kromě toho Praha nadšeně aplaudovala dvěma našim inscenacím. O to, jaké to bylo, se ve dvou rozhovorech dnes podělí sami účastníci onoho pražského zájezdu…

Od pondělí lze zamluvit vstupenky na XXIX. Divadelní ples!

Slovácké divadlo každoročně pořádá Divadelní ples. Jeho originalita spočívá mimo jiné v tom, že během programu tančí, stepuje a zpívá téměř celý herecký soubor a hercům, herečkám, dalším uměleckým osobnostem a inscenacím jsou předány divácké ceny popularity Slovácký Oskar, ceny odborné Největší z pierotů a Cena komediantů. To vše a mnoho jiného v pohodové vtipné atmosféře. Ples v roce 2015 bude mít označení XXIX. a uskuteční se v sobotu 24. 1. 2015 v uherskohradišťském Klubu kultury. Zamluvit vstupenky si budete moci osobně na pokladně divadla nebo telefonicky na čísle 572 554 455 již od pondělí 1.12. 2014, prodávat se začnou v úterý 6. 1. 2015.

Dobročinný bazar a koncert: Přispět na dobrou věc a zažít neopakovatelný večer. Již v neděli!

Chcete přispět na dobrou věc a zažít originální večer ve společnosti výtečných umělců? Nedělní odpoledne a večer (30.11.) budou ve Slováckém divadle vyhrazeny Dobročinnému bazaru a koncertu. Můžete být při tom a zapojit se svým dílem, když během soboty 29. listopadu v době od 8.00 do 16.00 hodin přinesete do ZUŠ Uherské Hradiště na Mariánském náměstí předměty a věci (kromě oblečení!), které by se staly součástí dražby v neděli 30. listopadu od 13.00 do 18.00 hodin ve foyeru Slováckého divadla. Dražit je budou herečky a herci Slováckého divadla a pozvaní hosté. Výtěžek z nedělní odpolední dražby a vybrané vstupné z večerního koncertu budou věnovány na zakoupení monitorů sledujících životní funkce u hemato-onkologicky nemocných dětí ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Dnešní Nájemníci - premiéra pro Kláru Vojtkovou!

Dnes budeme hrát komedii Nájemníci po padesáté! O inscenacích, které dosahují takového počtu repríz, můžeme směle prohlásit, že jsou velmi úspěšné. Přestože jsme přidali na přelomu listopadu a prosince dvě další reprízy, volných míst již příliš nezbývá (stále však jsou, podívejte se SEM…). Dnešní padesáté uvedení bude ale zvláštní ještě něčím – půjde o premiéru pro Kláru Vojtkovou v roli Lindy Swan!

Tereza Novotná, Klára Vojtková a Jan Horák při pétanquu v ZOO Zlín v roce 2012

Studna světců a Sám na dva šéfy – dvě první hry roku 2015

Brzy začne poslední měsíc roku 2014. Vrcholí prodej předplatného do Slováckého divadla na rok 2015 a první hra, pro příští rok plánovaná, se už před dvěma týdny začala zkoušet – Studna světců v režii stávajícího ředitele Slováckého divadla Igora Stránského. Ta další odstartuje první schůzkou režiséra – budoucího ředitele Slováckého divadla, Michala Zetela a tvůrčího týmu s herci 1. prosince. Ve Studni světců budou mít hlavní role Irena Vacková a Pavel Majkus.

I. Stránský: V devětaosmdesátém jsme nosili trikoloru, ještě ji mám

Ředitel Slováckého divadla Igor Stránský zavzpomínal pro Deník na listopadové dny v roce 1989 v Uherském Hradišti. Byl jednou z osobností, které hýbaly událostmi (spoluzakládal Občanské fórum) v tomto regionu. Z jeho odpovědí na otázky Jiřího Kordovaníka na vás opět dýchne tehdejší atmosféra. Přečtěte si ZDE…

Nezbednou pohádku budeme pro velký zájem hrát i 30.12.!

Lidé mnohých profesí mezi svátky na konci roku čerpají dovolenou a relaxují nejrůznějšími způsoby, i návštěvou divadelního představení třeba s celou rodinou. A na to my musíme být připravení. Letos od 26.12. do konce roku 2014 odehrajeme osm představení! A již nyní je většina míst v sále na každé z nich obsazená. Jedno dokonce pro velký zájem přibylo - původně jsme naplánovali dvě Nezbedné pohádky, ty jsou ale téměř vyprodané a tak jsme se po žádostech diváků (obzvláště po premiéře) rozhodli přidat jedno další představení v úterý 30. prosince od 10.00 hodin!

I-divadlo.cz o naší Kočce na rozpálené plechové střeše

Cesta do Prahy kvůli účasti v televizním programu a kvůli odehrání dvou představení, vše u příležitosti připomínky 25. výročí Sametové revoluce, znamenala odklonění se od dennodenního režimu, zkoušky nových titulů musely jít stranou. Z Prahy už jsme ale zpátky a vše se vrací do starých kolejí – dopoledne zkouška, večer či vpodvečer představení, výjimečně opačně, tzn. dopoledne představení pro školy a odpoledne zkouška. Našich diváků v Uherském Hradišti se naše pražská cesta prakticky nedotkla – v sobotu jsme doma zahráli Svatbu a zapojili se do mezinárodní akce Noc divadel, včera na Malé scéně uvedli Frašku à la krab (krabaret) a dnes pokračujeme na velkém jevišti americkým dramatem Kočka na rozpálené plechové střeše. Ještě než se na ně přijdete podívat, přečtěte si blog Jiřího Landy na i-divadlo.cz. Najdete jej ZDE…

Naše pražská mise pokračuje i dnes

V neděli a celé pondělí probíhaly zkoušky na slavnostní večer k předávání prestižních Cen paměti národa, které byly spojeny s oslavami výročí 25 let od pádu železné opony. Přípravy vyvrcholily v pondělí večer programem v Národním divadle, vysílaným v televizním přímém přenosu do pěti evropských zemí. Mezi účinkujícími byli i J. Kubáník, D. Macháček a hostující N. Kovářová jako Konferanciéři a lidoví vypravěči z cimbálmuzikálu Cena facky aneb Gottwaldovy boty. A právě tuto inscenaci (již celou, v případě slavnostního programu šlo jen o vybrané pasáže) zahrajeme dnes od 18.00 hodin v pražském Divadle La Fabrika. (Včera jsme představili v pražském Centru současného umění DOX Frašku à la krab (krabaret).)

17. listopad oslavíme v Praze! Dnes Fraškou a vystoupením v televizi, zítra Cenou facky

Dnes si připomínáme 25. výročí 17. listopadu a především událostí, které vedly k Sametové revoluci. V hlavním městě, kde bude většina slavnostních akcí probíhat, nebudeme chybět ani my, a to hned ve třech projektech. Dnes odehrajeme v Centru současného umění DOX od 19.00 hodin Frašku à la krab (krabaret). O hodinu později, tedy od 20.00 hodin, pak začne v Národním divadle velký slavnostní večer k předávání prestižních Cen paměti národa. I zde bude mít Slovácké divadlo, Uherské Hradiště, Slovácko a Zlínský kraj své zástupce: Josefa Kubáníka, Davida Macháčka a hostující Naďu Kovářovou, kteří v pořadu vysílaném na programu ČT2, jež uvidí diváci i v dalších čtyřech evropských zemích, vystoupí s pasážemi Konferanciérů a lidových vypravěčů z cimbálmuzikálu Cena facky aneb Gottwaldovy boty.

Stránky