Listopad 2018

Výtvarnice Květušky: „Babice Zimice byla velký oříšek“

Výpravu ke krásné pohádce O Květušce, zahrádce a babici Zimici ze Špalíčku veršů a pohádek, kterou uvádíme tuto neděli 2. prosince naposledy, vytvořilo duo výtvarnic Markéta Šlejmarová a Juliána Kvíčalová. S režisérkou pohádky Zojou Mikotovou spolupracovaly obě mladé umělkyně v letošní sezóně i na titulu KDY  bude po válce. Přečtěte si, jak scénografky a výtvarnice vzpomínají na práci ve Slováckém divadle.

ANKETA: Jaká byla v dětství vaše oblíbená pohádka a proč?

Tuto neděli 2. prosince se rozloučíme s pohádkou O Květušce, zahrádce a babici Zimici ze známého Špalíčku veršů a pohádek Františka Hrubína, kterou ve Slováckém divadle nastudovala režisérka Zoja Mikotová. Členy ansámblu jsme poprosili, aby zavzpomínali, jakou pohádku měli v dětství rádi a proč. Derniéra pohádky bude spojená s mikulášskými dílničkami pro děti a přijde i Mikuláš! Vstupenky k dispozici zde.

Šimon Caban nastuduje příští rok původní novinku Kocourkov-Brod

Slovácké divadlo nedávno představilo předplatné na rok 2019, které pod sloganem „Přijďte na kus!“ nabídne divákům šest nových titulů včetně oscarového Přeletu nad kukaččím hnízdem nebo slavného muzikálu Chicago. Jednou z chystaných novinek bude také původní česká hra Kocourkov-Brod, kterou se souborem nastuduje přední český scénograf, režisér, architekt, fotograf a filmový tvůrce Šimon Caban. Hra vzniká přímo pro Slovácké divadlo a premiéra je naplánována na duben příštího roku.

FOTOGALERIE: Zahajovací zkouška Kosmického jara

Jak jsme vás již informovali, režisér a ředitel divadla Michal Zetel začal zkoušet groteskně-nostalgickou hru Ladislava Smočka Kosmické jaro. V inscenaci se představí téměř celý herecký soubor a hra jednoho ze tří zahraničně nejhranějších českých dramatiků bude v únoru ve Slováckém divadle uvedena poprvé mimo svou "domovskou" scénu, pražský Činoherní klub.  Jak to vypadalo na zahajovací zkoušce, se podívejte ve fotogalerii Marka Malůška zde.

Bílá velryba bude mít českou premiéru na Štěpána. Už je téměř vyprodáno

Kromě novinky, pohádkového muzikálu Anička a bylinkové kouzlo, který ve světové premiéře uvedlo Slovácké divadlo 11. listopadu, se malí i větší diváci mohou brzy těšit na další pohádkový titul. Tím bude velkolepý dobrodružný příběh Bílá velryba na motivy slavného románu Hermana Melvilla z roku 1851. 

FOTOGALERIE: Noc divadel 2018

V sobotu 17. listopadu proběhla ve Slováckém divadle další úžasná Noc divadel. Herci opouštěli divadlo spolu s návštěvníky o půl čtvrté ráno unavení, ale šťastní. Diváci měli možnost navštívit také divadelní zákulisí a vidět místa, jako například krejčovnu, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Večer zpestřila komedie režiséra Radovana Lipuse Falešné našeptávání, kterou příští rok odehrajeme na prestižním Grand Festivalu smíchu v Pardubicích. Na fotografie se podívejte zde.  Více fotografií naleznete na Facebooku Slovácké divadlo!

Jitka Hlaváčová v Českém rozhlase prozradila, proč nešla do "Národního"

Chybělo málo a ze stálice souboru Slováckého divadla Jitky Hlaváčové mohla být členka souboru Národního divadlaPraze. "Ke spolupráci v Národním divadle mě před dvanácti lety přizval režisér Pitínský, který tam tenkrát režíroval hru Fráni Šrámka Zvony," prozradila Jitka Hlaváčová.

Stránky